CNBC: Πως θα ήταν μια ελληνική χρεοκοπία;

«Αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η χώρα δεν θα τα καταφέρει»

CNBC: Πως θα ήταν μια ελληνική χρεοκοπία;

«Πως θα ήταν μια ελληνική χρεοκοπία;» αναρωτιέται σε άρθρο του το CNBC, τονίζοντας ότι αν και η Ελλάδα αρνείται ότι υπάρχει πιθανότητα για ��άτι τέτοιο, «η ανησυχία είναι διαρκώς αυξανόμενη».

Όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο, πολλοί οικονομικοί αναλυτές διατυπώνουν αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της μέχρι τα τέλη Απριλίου, με αποτέλεσμα να μη λάβει την επόμενη δόση και να χρεοκοπήσει.

«Μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ άσχημη» λέει ο Ρόμπερτ Κουενζέλ, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Daiwa Capital Markets προειδοποιώντας για πολύ δύσκολες καταστάσεις για τη χώρα μας στην περίπτωση που δεν θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και τους μηχανισμούς της.

«Μια χρεοκοπία θα οδηγούσε σε μαζική απόσυρση των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και θα προκαλούσε τεράστια οικονομική αστάθεια στην χώρα» προσθέτει ο ίδιος, εξηγώντας ότι θα γινόταν χρήση παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα.

cnbc.jpg

Για «εφιαλτικό σενάριο» που θα οδηγήσει στη χρεοκοπία κάνει λόγο, εξάλλου, ο Μπομπ Πάρκερ της Credit Suisse.

«Αυτό συμβαίνει όταν καταρρέει το τραπεζικό σύστημα και χάνεις την στήριξη της ΕΚΤ. Και αυτό θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» εκτιμά ο ίδιος και προσθέτει: «Είναι πάρα πολύ πιθανό η έξοδος της Ελλάδας να γίνει ακατάστατα. Εάν εκδώσουν νέα δραχμή, τότε θα υπάρξει τουλάχιστον 50% υποτίμηση. Κατ’ επέκταση θα χρεοκοπήσει τόσο το ελληνικό κράτος, όσο και μεγάλες ελληνικές εταιρείες, το τραπεζικό σύστημα αλλά και ιδιώτες που έχουν δανειστεί σε ευρώ».

«Δεν νομίζω ότι κάποιος αντιλαμβάνεται τι εφιαλτικό σενάριο πρέπει να αποφευχθεί» καταλήγει ο ίδιος.

Ο Μίκαελ Χιούσον, αναλυτής της CMC Markets, εκτιμά από την πλευρά του ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας «είναι αναπόφευκτη».

«Ό,τι και αν συμβεί, ακόμη και αν συμφωνήσουν να δώσουν ένα μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας στην Αθήνα, η ελληνική οικονομία δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους ρυθμούς της ανάπτυξης που χρειάζεται ώστε να αρχίσει να ξεπληρώνει τα χρέη της» τονίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα σωθεί ακόμη κι αν κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Ιούνιο και ακόμη και αν λάβει παραπάνω βοήθεια αφού λήξει το τρέχον πρόγραμμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top