Άρθρο-βόμβα του Reuters: «Η Ελλάδα ίσως έχασε την καλύτερη ελπίδα της για συμφωνία»

«Οι δανειστές θέλουν να φάει τα μούτρα της η Ελληνική κυβέρνηση»

​Μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAS που κάνει λόγο για σοκ και απογοήτευση των αξιωματούχων από τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, έρχεται και το Reuters να αποτελειώσει το εορταστικό κλίμα του Πάσχα.

Λίγες ώρες μετά την Ανάσταση, ανέβασε άρθρο- βόμβα με τίτλο:

«Η Ελλάδα ίσως έχει χάσει την ευκαιρία της για συμφωνία επί του χρέους».

Το κε��μενο του Reuters αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ακόμα και αν η Ελλάδα επιβιώσει τους επομένους τρεις μήνες, ταλαντευόμενη στο χείλος της χρεοκοπίας, πιθανώς να έχει χάσει την ευκαιρία της για μια μακροχρόνια συμφωνία για το χρέος της, καθώς έχει αποξενώσει τους εταίρους της στην ευρωζώνη, και μάλιστα την στιγμή που τους χρειάζεται περισσότερο από ποτέ».

Kαι προσθέτει: «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει συντρίψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των εταίρων, που οι λύσεις που θα μπορούσαν να προσφερθούν πριν από μερικές εβδομάδες, τώρα είναι απρόσιτες. Με δημόσιο χρέος που αντιστοιχεί στο 175% της οικονομικής παραγωγής και μία οικονομία που πασχίζει να βγει από μία εξαετή ύφεση, η Αθήνα χρειάζεται όλη την καλή διάθεση που μπορεί να συγκεντρώσει για να ελαφρύνει το βάρος» σημειώνει το δημοσίευμα.

Τι προτείνει ως καλύτερη λύση;

«Από τη στιγμή που μία πλήρης ύφεση του χρέους είναι πολιτικά αδύνατη, η δεύτερη καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν να αποπληρώσει τα ακριβά της δάνεια από το ΔΝΤ νωρίς, να εξαγοράσει τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και να επεκτείνει τη διάρκεια των ομολόγων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης για να εξασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια. Αυτό, θα έριχνε το πραγματικό επιτόκιο του ελληνικού χρέους σε κάτω από 2%, πολύ λιγότερο από αυτό που πλήρωνε η Αθήνα πριν από την κρίση το 2009 και θα μείωνε δραστικά το αρχικό ποσό που θα πρέπει να αποπληρωθεί την επόμενη δεκαετία, δίνοντας στην Ελλάδα την δημοσιονομική «ανάσα» για να ��ναζωογονήσει την οικονομία της. Σε αντίθεση με τις ιδέες του Γιάνη Βαρουφάκη για την ανταλλαγή ομολόγων, η αποπληρωμή των ΔΝΤ και ΕΚΤ νωρίς θα ήταν νόμιμη και υποστηριζόμενη» αναφέρει.

Παράληλλα, το δημοσίευμα επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, υποστηρίζει πως «υπήρξαν διερευνητικές συνομιλίες με την προηγούμενη κυβέρνηση για αντίστοιχο πλάνο πέρυσι, πριν ο Αντώνης Σαμαράς επιλέξει να επισπεύσει τις εκλογές που έχασε, αντί να ολοκληρώσει ένα αντιλαϊκό πρόγραμμα διάσωσης.Τώρα απλά δεν υπάρχει καμία διάθεση στην ευρωζώνη για να αναλάβει το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Οι καταγγελίες Τσίπρα για την επιβαλλόμενη από την ΕΕ λιτότητα, οι απαιτήσεις για γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και η προσέγγιση του Βλαντιμίρ Πούτιν, η κωλυσιεργία Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις και οι αρχικές εκκλήσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έχουν κάνει να στερέψει η «δεξαμενή» συμπάθειας για την Αθήνα».

Για να καταλήξει λέγοντας:

«Δανειστές όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φιλανδία είναι αποφασισμένοι να παραμείνει εμπλεκόμενο το ΔΝΤ, ως εφαρμοστής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, γιατί δεν πιστεύουν ότι Ελληνες θα κρατήσουν το λόγο τους, ή ότι η Κομισιόν θα τους συγκρατήσει. Είναι αλήθεια, πως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που είχαν μπει σε πρόγραμμα μετά από την Ελλάδα, πέτυχαν συμφωνία με την ΕΕ για την αποπληρωμή των πιο δαπανηρών τους δανείων του ΔΝΤ ταχύτερα, αυξάνοντας τις ελπίδες της Αθήνας. Όμως, το Δουβλίνο και η Λισαβόνα κατάφεραν να το κάνουν παίρνοντας πιο φτηνά δάνεια από ιδιώτες δανειστές, αφού ολοκλήρωσαν το πρόγραμμά τους και ανέκτησαν την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι στάσιμη και στερείται την πρόσβαση στις αγορές, ο μόνος τρόπος να πληρώσει τα 24 δισ. που χρωστάει στο ΔΝΤ και να εξαργυρώσει τα ομόλογα 27 δισεκατομμυρίων που κατέχει η ΕΚΤ θα ήταν ένα δάνειο από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης.Αυτό με τη σειρά του θα απαιτούσε οι κυβερνήσεις να πείσουν τα δικά τους κοινοβούλια να ρισκάρουν περισσότερα χρήματα φορολογουμένων από τα 170 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη δανείσει στην Ελλάδα σε δύο πακέτα διάσωσης συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ.Πολλοί οικονομικοί αξιωματούχοι και της ευρωζώνης πιστεύουν ότι ούτως ή άλλως η Αθήνα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, περίπου 30 δισεκατομμυρίων, αυτή τη χρονιά, ακόμη κι αν ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι δεν θέλει κάτι τέτοιο.Ενα δημοψήφισμα, που θα ζητά από τους Ελληνες να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ με τίμημα επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή μία γρήγορη αλλαγή κυβερνητικού εταίρου, που θα φέρει στο σχήμα κεντρώους υπέρ των μεταρρυθμίσεων, ίσως είναι οι καλύτερες επιλογές για τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμη κι αν διασπάσουν το κόμμα του, αναφέρει το δημοσίευμα.Οι δανειστές της Ελλάδας είναι διχασμένοι ανάμεσα στην επιθυμία να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη για να αποφύγουν το προηγούμενο της εξόδου μίας χώρας και το φόβο ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να αποφύγει τη λιτότητα και εξασφαλίσει ��λάφρυνση χρέους, θα μπορούσε να ενθαρρύνει ομοϊδεάτες του πολιτικούς στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top