Νικολούδης για λίστα Λαγκάρντ: Δεν είναι τόσο σημαντική όσο θα θέλαμε

Κάνει λόγο για «τζακ-ποτ» στη… φοροδιαφυγή

Για… «τζακ-ποτ» στη φοροδιαφυγή έκανε λόγο ο Παναγιώτης Νικολούδης, μιλώντας στη βελγική εφημερίδα «Libre Belgique».

«Δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων με τις δηλώσεις εισοδήματος από το 2000 και διασταυρώσαμε όλες αυτές τις πληροφορίες με τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα "Λιχτενστάιν". Ήταν το τζακ-ποτ. Αμέσως μας εμφανίστηκαν τα ονόματα των φοροφυγάδων. Έστειλα περίπου 5.000 υποθέσεις στα δικαστήρια, πράγμα που αποτιμάται μεταξύ 2,5 και 3 δισ. ευρώ, τα οποία το κράτος θα πρέπει να ανακτήσει. Περίπου άλλες 24.000 υποθέσεις αναμένουν» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, εξηγώντας ότι δεν ήταν και τόσο δύσκολο να εντοπιστούν.

Ο ίδιος, υπενθυμίζει ότι και ως εισαγγελέας είχε καταπολεμήσει με επιτυχή τρόπο (όπως λέει) τη φοροδιαφυγή, ενώ αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ σημειώνει πως δεν ήταν τόσο σημαντική όσο θα ήθελε η κυβέρνηση.

Ο κ. Νικολούδης επισημαίνει πως υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν για να εισπραχθεί ο οφειλόμενος φόρος: «Στο θέμα αυτό, η ελληνική διοίκηση δεν είναι πολύ αποτελεσματική και η δικαιοσύνη είναι αργή».

Ωστόσο, εκτιμά ότι όταν το σύστημα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά («όχι πριν από πέντε μήνες» τονίζει), η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική: «Το 2017 θα αρχίσουμε να συλλέγουμε τα χρήματα από τους ελέγχους της περιόδου 2011 έως το τέλος του 2015, και το 2017 αυτά του 2012, ενώ το 2018 εκείνα του 2013. Το πιο δύσκολο μέρος είναι η αρχή και είναι τώρα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top