Σόου Βαρουφάκη: Παρομοίασε τις μεταρρυθμίσεις με την δημοκρατία στο Ιράκ και έσκασαν στα γέλια

"Ονείρωξη οι απαιτήσεις του ΔΝΤ"είπε στο Παρίσι-Πρώτη δημοσίευση:09/04/2015 16:24

Σόου Βαρουφάκη: Παρομοίασε τις μεταρρυθμίσεις με την δημοκρατία στο Ιράκ και έσκασαν στα γέλια

Επικριτικός ως προς τους θεσμούς εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είχε στο «πλευρό» του, τον διάσημο νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, διερωτήθηκε αν είμαστε ικανοποιημένοι με το πώς άλλαξε η ΕΕ μετά την κρίση. «Σαφώς και όχι» αποκρίθηκε ο ίδιος και έκανε για ακόμη μία φορά λόγο για λάθος της Ευρώπης που επέμενε να αντιμετωπίζει το θέμα σαν πρόβλημα ρευστότητας και όχι χρέους.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις «πέτυχαν όσο η δημοκρατία στο Ιράκ», ενώ άσκησε σκληρή κριτική σε διάφορους «ηθικολόγους που κουνούν το δάκτυλο».«Δεν βοηθούν ούτε στην αντιμετώπιση της κρίσης, ούτε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» πρόσθεσε, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει «ένα δημοσιονομικό σχέδιο που να έχει νόημα». Οι δηλώσεις αυτές περί δημοκρατίας και Ιράκ, προκάλεσαν τα γέλια του κ. Στίγκλιτς, ενώ ο κύριος Βαρουφάκης συνέχιζε να λέει πως «η μεταρρύθμιση στην Ελλάδα είναι μια βρώμικη λέξη» .

Παράλληλα, ο κ.Βαρουφάκης χαρακτήρισε «ονείρωξη» τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για αλλαγές στα εργασιακά. «Η ελληνική αγορά εργασίας είναι η ονείρωξη του συντηρητικού κόμματος του τσαγιού (tea party στις ΗΠΑ). Φανταστείτε τι θα γινόταν αν κάποιος πρότεινε στις ΗΠΑ το επίδομα ανεργίας να το παίρνει μόνο το 9% των ανέργων και μόνο για μερικούς μήνες. Σε αυτή την περίπτωση το κόμμα του τσαγιού θα έκανε πάρτι στους δρόμους» παρατήρησε.

Σύμφωνα με τον κ.Βαρουφάκη, η αγορά εργασίας δεν χρειάζεται απορρύθμιση, αλλά ρύθμιση, φέρνοντας ως παράδειγμα την ενεργοποίηση των συλλογικών συμβάσεων, που ως γνωστόν έχουν μπει στο στόχαστρο των εταίρων.

Όπως τόνισε ο υπουργός, μόνο εάν εφαρμοστούν κανόνες, θα ανταμειφθούν οι εργοδότες που λειτουργούν ως τώρα by the book και θα χτυπηθεί η "μαύρη" εργασία, η οποία πλήττει τα Ταμεία, τα φορολογικά έσοδα, αλλά και τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών.

Ο Βαρουφάκης εκτίμησε πως έχουμε ακόμη πολλή δουλειά στην Ευρώπη, καθώς «δεν πήραμε το μάθημά μας» από την κρίση, ενώ έκανε λόγο για ανισότητες στην Ευρώπη, μιλώντας για «ασύμμετρη ένωση που αν δεν αλλάξει θα συντριβεί».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας ότι αν και αριστερή κυβέρνηση δεν φοβήθηκε να τις «αγγίξει», ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα μπουν συγκεκριμένοι όροι όπως η εγγύηση για αναπτυξιακή χρήση.

Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα λέγοντας ότι έκανε ιδιωτικοποιήσεις με λάθος τρόπο και με λάθος τίμημα αφού «συνήθως ήταν ένα-δύο το πολύ πλειοδότες που αγόραζαν σε πολύ χαμηλές τιμές λόγω της πρωτοφανούς ύφεσης, την ώρα που τα λίγα έσοδα του κράτους πήγαιναν στη μαύρη τρύπα του χρέους».

ΒΙΝΤΕΟ ΣΚΑΙ-STAR -ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top