Αποκάλυψη: Πως ο Τρισέ έβαλε «τρικλοποδιά» στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος

CIGI: ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν τα θαλάσσωσαν το 2010

Αποκάλυψη: Πως ο Τρισέ έβαλε «τρικλοποδιά» στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος

Πίσω στο 2010 όταν η ελληνική κρίση είχε μόλις ξεσπάσει δημιουργώντας πανικό σε όλες τις αγορές του κόσμου, μας γυρίζει η CIGI (Centre for International Governance Innovation).

To think tank σε έκθεσή του τονίζει ότι οι τρεις θεσμοί (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν) τα έκαναν θάλασσα το 2010 μη επιτρέποντας να γίνει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε αποφυγή της παρούσας κρίσης, με την Ελλάδα να κινδυνεύει με έξοδο από την ευρωζώνη εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως αναφέρει το CIGI, το ��ΝΤ είχε έτοιμο σχέδιο «κουρέματος» του χρέους που κατείχαν τότε οι ιδιωτικές τράπεζες, ωστόσο ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ άσκησε «βέτο».

«Είμαστε μια οικονομική και νομισματική ένωση. Δεν μπορούμε να κάνουμε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» ωρυόταν σε μια συνεδρίαση της ΕΚΤ την Άνοιξη του 2010. Όπως αναφέρει το think tank, ο Τρισέ φοβόταν ότι ένα «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος θα εξελισσόταν σε «κρίση αλά Lehman Brothers» για την Ευρώπη καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους το κατείχαν ευάλωτες τράπεζες.

Κάνοντας λόγο για διαπραγματεύσεις εντός ασφυκτικού πλαισίου, το CIGI τονίζει ότι η Ελλάδα δεν είχε χρήματα και θα εξαναγκαζόταν σε στάση πληρωμών στις 19 Μαΐου αν δεν πλήρωνε τους κατόχους ομολόγων.

«Εκτός αν λάμβανε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης» τονίζεται στην έκθεση. Όπερ και εγένετο, με την Ελλάδα να διαπραγματεύεται από αδύναμη θέση και να κάνει πίσω στην προοπτική της σύγκρουσης με τον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, το οποίο επέμενε για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθώς το θεωρούσε μη βιώσιμο, έπρεπε να επιλέξει είτε τη σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είτε την παραβίαση των κανόνων του. «Τελικά, επέλεξε το πρώτο και συντάχθηκε με τους υπόλοιπους οδηγώντας την Ελλάδα σε ένα δάνειο ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών, την ώρα που Ελλάδα εξόφλησε τις οφειλές της στις τράπεζες και το χρέος πέρασε στις πλάτες των Ευρωπαίων» τονίζεται στην έκθεση.

Συνεχίζοντας, το CIGI αναφέρει πως αυτό που δεν έγινε το 2010 έγινε τελικά το 2012 με τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων να χάνουν το 60-75% της αξίας τους. «Ο φόβος του Τρισέ για μετάδοση της κρίσης είχε διαψευστεί, ωστόσο ήδη η ελληνική οικονομία είχε υποστεί σημαντική ζημιά από το πρόγραμμα της τρόικας με τα σκληρά μέτρα, το οποίο εξανέμισε την ικανότητά της να εξοφλήσει μελλοντικά το χρέος της».

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση: cigi_paper_no.61web.pdf

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top