Α. Τσίπρας: «Η Ρωσία δεν αποτελεί λύση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας»

Υπογράφηκαν συμφωνίες, στην ενέργεια, το εμπόριο και τον τουρισμό

Α. Τσίπρας: «Η Ρωσία δεν αποτελεί λύση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας»

​Το όραμά του για την Ελλάδα, τις ελληνορωσικές σχέσεις και την Ευρώπη ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μπροστά στους φοιτητές του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας σήμερα το πρωί.

«Κανένα όραμα δεν μπορεί να ανθίσει αν δεν έχει ρίζες βαθιές. Και ξέρουμε όλοι, ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν τέτοιες ρίζες. Ρίζες κοινές, αυτόνομες, που αγγίζουν όμως και τα κεντρικά στοιχεία της ευρωπαϊκής ιστορίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

tsipras-pa.jpg

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες της Ελλάδας και της Ρωσίας εναντίον του Ναζισμού, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες ζήσανε μαζί μια μεγάλη νίκη της ανθρωπότητας που φέτος γιορτάζει τα 70 της χρόνια.

«Οι δύο χώρες μας πέρασαν μέσα από τις δίνες που επεφύλαξαν πόλεμοι και συρράξεις που αναστάτωσαν την Ευρώπη σε όλη την ιστορία των σχέσεών τους και ουδέποτε βρέθηκαν αντιμέτωπες. Ακόμα και στα χρόνια που η Σοβιετική Ένωση και η Ελλάδα πρέσβευαν τελείως διαφορετικά ιδεολογικά μοντέλα, ο σεβασμός και η εκτίμηση ανάμεσα στους λαούς μας δεν δοκιμάστηκαν ούτε για μια στιγμή».

tsipras-pa2.jpg

Αναφερόμενος, στις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν πόλο σταθερότητας για την κοινή ευρωπαϊκή ασφάλεια, στο κέντρο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, όπου κυριαρχούν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η σύρραξη στη Λιβύη, ο εμφύλιος στη Συρία και οι συγκρούσεις στο Ιράκ.

«Εντός αυτού του ευρύτερου τριγώνου αστάθειας, επιδιώκουμε και θα επιδιώξουμε την ειρήνη και την σταθερότητα στην άμεση γειτονιά μας, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων», είπε ο πρωθυπουργός.

Ειδικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα εκεί αποτελεί διακύβευμα για την Ελλάδα, καθώς πολλοί Έλληνες ομογενείς μένουν στη Μαριούπολη και επανέλαβε την άποψη ότι ο φαύλος κύκλος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης.

Ο Α. Τσίπρας για μία ακόμα φορά ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί «λύση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης».

«Το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος κρίσης στην Ευρωζώνη που είναι ευρωπαϊκό και μόνο στο πλαίσιο αυτό μπορεί να λυθεί», είπε και πρόσθεσε ότι «για την Ελλάδα, η Ρωσία αποτελεί συστατικό μέρος της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της, που στόχο έχει να αξιοποιήσει την ελληνική γεωπολιτική θέση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ξανά μια αναπτυξιακή προοπτική και να ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο».

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις συμφωνίες που υπογράφηκαν χθες από την Ελλάδα και την Ρωσία, στους ��ομείς της ενέργειας, του εμπορίου και του τουρισμού, και στις συζητήσεις που έγιναν με τον Β. Πούτιν για τις δυνατότητες συνεργασίας με ρωσικές εταιρείες στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, μέσω κοινοπραξιών στις οποίες το Δημόσιο θα διατηρεί στρατηγικό ρόλο.

«Είναι αλήθεια ότι η ουκρανική κρίση, έθεσε – και θέτει – σε δοκιμασία τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, ενεργοποιώντας αντανακλαστικά καχυποψίας και διχασμού και από τις δύο πλευρές. Εναπόκειται, όμως, σε όλους εμάς, εάν η ιστορία που γράφεται σήμερα θα είναι μία ιστορία αλληλεγγύης, ειρήνης, ανάπτυξης και συνεργασίας ή εάν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να επιστρέψουν στις μαύρες σελίδες αντιπαραθέσεων και ολέθριων συγκρούσεων του παρελθόντος», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο Α. Τσίπρας στις 15:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ν. Μεντβέντεφ, και στις 16:30 με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο, ενώ το απόγευμα θα έχει επαφές με συλλόγους ομογενών.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top