Α. Φλαμπουράρης: «Πάνω από 200 εκατ. το χρόνο στα ταμεία από τον αγωγό»

«Ο Πούτιν πρότεινε την προκαταβολή των κερδών από τον αγωγό φυσικού αερίου»

Α. Φλαμπουράρης: «Πάνω από 200 εκατ. το χρόνο στα ταμεία από τον αγωγό»

​Τα σενάρια ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Β. Πούτιν πρότεινε στον Α. Τσίπρα την προκαταβολή των κερδών από τον αγωγό φυσικού αερίου, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ στα ταμεία της Ελλάδας, επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, Α. Φλαμπουράρης στην πρωινή εκπομπή του Mega.

«Από την Ελλάδα δεν ετέθη θέμα δανείου. Ο Πούτιν με δική του πρωτοβουλία πρότεινε την προκαταβολή κερδών από τον αγωγό φυσικού αερίου, ως έναν τρόπο για να συμβάλει στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία. Τα κέρδη μπορούν να τα υπολογίσουν από τώρα, οπότε μία προκαταβολή των κερδών θα είναι μία ένεση, όχι τόσο για να καλύψει τις υποχρεώσεις μας στους δανειστές, όσο για να μπορέσει στην Ελλάδα να κινηθεί η οικονομία και να αρχίσει η παραγωγική ανασυγκρότηση», είπε ο κ. Φλαμπουράρης.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη και πόσα χρήματα θα μπουν σε βάθος χρόνου στα κρατικά ταμεία; Ο υπουργός Επικρατείας απάντησε:

«Νομίζω ότι για κάθε χρόνο μιλάμε για πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Μπορεί αν πάρουμε προκαταβολή δέκα χρόνων το ποσό αυτό να είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση αυτή του Β. Πούτιν αφορά στην επέκταση του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, όπου μέσω ενός ελληνικού αγωγού, ρωσικό φυσικό αέριο θα προωθείται προς την Ευρώπη. Η λειτουργία μάλιστα του αγωγού, προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2019.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που μετατρέπει την Ελλάδα σε ισχυρό ευρωπαϊκό κέντρο σε ότι αφορά στην ενέργεια», επισήμανε ο κ. Φλαμπουράρης.

Όσον αφορά στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία.

«Θα τα δώσουν τα λεφτά, είμαι 100% σίγουρος. Δεν τους συμφέρει να μη τα δώσουν. Δεν θα διαλύσουν το ευρώ για έναν ΦΠΑ στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Γελάει ο κόσμος με αυτά τα πράγματα. Θα υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου», είπε.

Τόνισε με νόημα μάλιστα ότι η κυβέρνηση διατήρησε την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή απέναντι στη Ρωσία και δήλωσε ότι «είμαστε στην ΕΕ, παραμένουμε στην ευρωζώνη και έχουμε υποχρεώσεις απέναντί στους εταίρους μας, όπως υποχρεώσεις έχουν και αυτοί όμως απέναντι στην Ελλάδα».

Ο κ. Φλαμπουράρης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των καταλήψεων και των επεισοδίων και τα όσα έχει δηλώσει τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης ξεκαθαρίζοντας ότι «ορθά έπραξε από την αρχή» και ότι «βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα».

«Ο Πανούσης ξέρει τι πρέπει να κάνει. Υπάρχει πολιτική βούληση και στρατηγική για να μειωθούν τα φαινόμενα αυτά», είπε.

Σχετικά με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα μεγάλα εισοδήματα, ο κ. Φλαμπουράρης δήλωσε ότι αν προκύψει μεγάλη ανάγκη για τα δημόσια ταμεία, μπορεί η κυβέρνηση να καταφύγει σε ένα τέτοιο μέτρο.

Τέλος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλου, ότι οι συνθήκες κράτησής του, τον οδήγησαν στην τύφλωση και σημείωσε:

«Αν οι συνθήκες κράτησης ήταν καλές, δεν θα έλεγα να αποφυλακιστεί ο Ξηρός».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top