EWG: Bρείτε τα με τους θεσμούς, μην εμποδίζετε τους ελέγχους

Αγκάθι στη διαπραγμάτευση οι δημοσιονομικοί στόχοι - Συνεχίζεται και σήμερα η συνεδρίαση

​Καμία συμφωνία δεν υπήρξε και καμία απόφαση δεν ελήφθη στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (EWG,18 κράτη μέλη) χθες στις Βρυξέλλες σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, ενώ καμία συζήτηση για την Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει σήμερα στην οικονομική και νομισματική επιτροπή (EFC, 28 κράτη μέλη).

Είναι σαφές ότι οι δύο συνεδριάσεις, ούτε έκτακτες ήταν, ούτε αποκλειστικό αντικείμενο την ελληνική υπόθεση είχαν, πόσο μάλλον θα μπορούσαν να αποτελέσουν ποτέ πεδίο συζήτησης που θα υποκαθιστούσε τη συζήτηση με την τρόικα των θεσμών.

Οι εκπρόσωποι των 18 υπουργείων οικονομικών συνεδρίασαν για να προετοιμάσουν τις άτυπες συναντήσεις των υπουργών στην Ρήγα της Λετονίας στις 24 και 25 Απριλίου και παρεμπιπτόντως ενημερώθηκαν για την διαπραγμάτευση ελληνικών αρχών, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης.

Με λύπη τα μέλη του ΕuroWorking Group διαπίστωσαν ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει να πει τα πράγματα με το όνομά τους ξοδεύοντας άσκοπα πολύτιμο χρόνο. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται μακριά από συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (η οποία θα πρέπει να πάει έτοιμη και κλειστή στο EWG και το Εurogroup) γιατί οι δύο πλευρές διαφωνούν καταρχήν στον τρόπο επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Επιπλέον το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι «δεν κάνουμε τμηματικές καταβολές και τμηματικές συμφωνίες, αυτά είναι ιδέες της Κομισιόν» επιδιώκοντας να συζητήσει το 100% των θεμάτων της 5ής (6ής κατ’ το ΔΝΤ) αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση οι διαφωνίες είναι ακόμα πολύ βασικές και εντοπίζονται στο προαιώνιο ερώτημα: «αποδίδουν καλύτερα τα μέτρα από τις δαπάνες ή από τα έσοδα»; Η ελληνική πλευρά δεν φαίνε��αι διατεθειμένη να συζητήσει περικοπές δαπανών διότι δεν έχει την πολιτική βούληση, ή την τεχνογνωσία να μειώσει τη σπατάλη στο δημόσιο τομέα και ξορκίζει τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που «δεν ζητάει κανένας», λένε πηγές των δανειστών.

Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να συζητήσει την δημοσιονομική πλευρά του ασφαλιστικού και ανοίγει η ίδια το θέμα, προσπαθώντας να περάσει μια υπαναχώρηση από συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, δηλαδή την ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων, παρά το ότι Κομισιόν και ΕΚΤ δεν έχουν πρόβλημα να παραπέμψουν το σύνολο του ασφαλιστικού για τον Ιούνιο.

Το ίδιο συμβαίνει και στα εργασιακά, τα οποία η ελληνική πλευρά ανοίγει, προσπαθώντας να αλλάξει τη νομοθεσία για απολύσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Οι εταίροι του EWG έστειλαν τις ελληνικές αρχές να πάνε να τα βρουν με τους κυρίους Κοστέλο, Γκογιάλ και Μαζούχ, το έργο των οποίων οφείλουν να διευκολύνουν, ιδίως στην Αθήνα.

Από εκεί και πέρα στέλνουν το ��ήνυμα πως μόλις πάρουν στα χέρια τους έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, ένα κατάλογο ιδιωτικοποιήσεων και ψηφιστούν τα πρώτα νομοσχέδια θα αρχίσει και η καταβολή χρημάτων - χωρίς να χρειαστεί να φτάσουμε στην 24η Απριλίου.

Οι δε προσδοκίες που καλλιεργεί η ελληνική πλευρά περί «κερδών από τη ΕΚΤ» και οροφής των T-Bills είναι παντελώς αβάσιμες, λένε κοινοτικοί αξιωματούχοι, απορώντας πραγματικά ποιοι και γιατί διοχετεύουν τα ίδια σενάρια που έχουν απορριφθεί στον ελληνικό Τύπο.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top