Μαξίμου: Iστορικής σημασίας η συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν - Δείτε τι συμφωνήθηκε στην Μόσχα

Κυβερνητικοί κύκλοι για τις επαφές στην Ρωσία-Πρώτη δημοσίευση: 08/04/2015 20:24

Μαξίμου: Iστορικής σημασίας η συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν - Δείτε τι συμφωνήθηκε στην Μόσχα

​Για «ιστορικής σημασίας συνάντηση, η οποία σηματοδοτεί την επαναθεμελίωση και την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων» κάνουν λόγο κύκλοι του Μαξίμου, σχολιάζοντας το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού Α.Τσίπρα στην Ρωσία.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού,«οι επαφές έγιναν σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα, κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στις συμφωνίες όσο και στις δηλώσεις που έγιναν».

Κυβερνητικοί κύκλοι αποκάλυψαν ότι «εκδηλώθηκε εκτεταμένο ενδιαφέρον από τη Ρωσική πλευρά για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, που θα αφορούν: ενέργεια, λιμάνια, κ.λπ.», ενώ παράλληλα «άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ.Πούτιν, «η καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου». Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη όχι μόνο να δανειοδοτήσει κάποια σχέδια που σήμερα συζητήθηκαν από κοινού, αλλά και να λύσει τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων. Ο κ.Πούτιν, απάντησε ουσιαστικά, όπως λένε πηγές του Μαξίμου και σε όσους διερωτώνται ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού. Είπε χαρακτηριστικά ότι διερευνάται η «δυνατότητα προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού». Ότι, δηλαδή, η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός. Και, βέβαια, κατά τον Ρώσο Πρόεδρο ο αγωγός «θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και θα φέρει μεγάλα κέρδη χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τη διαμετακόμιση του αερίου».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στη Μόσχα συζητήθηκε ιδιαίτερα η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρώσικη ομοσπονδία. Υπήρξε, μάλιστα, κοινή βούληση, το επόμενο διάστημα, να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Αυτή η διαδικασία δεν λογίζεται ως εξαγωγή, κι αυτό γιατί θα τα διακινούν ρώσικες εταιρίες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και έλληνες παραγωγοί. Άρα τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα. Όπως διευκρίνησαν συνεργάτες του κ.Τσίπρα, τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία πράγμα το οποίο, ουσιαστικά, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας. Και αυτό είναι μια πολύ σημαντική -έστω έμμεση- ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.

Ο κ.Πούτιν, σε ό, τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι από «τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα» και «τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων», θα κερδίσουν και οι Ρώσοι παραγωγοί.

Κύκλοι του Μαξίμου επανέλαβαν, αυτό που είπε νωρίτερα ο κ.Πούτιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η «ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια». «Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες, ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια οικονομική κρίση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ευρωπαϊκή», τόνισε, απατώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ.Τσίπρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top