Τσίπρας από την Μόσχα: δεν είμαστε επαίτες

Πούτιν: Δεν αίρεται το εμπάργκο

Δηλώσεις εφ’ όλης της ύλης των ελληνορωσικών σχέσεων έκαναν ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο και αφού προηγουμένως υπέγραψαν μία σειρά από συμφωνίες συνεργασίας.

Κεντρικό σημείο των δηλώσεων αποτέλεσε το ζήτημα της μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη με αγωγό διά μέσου της Ελλάδας, ενώ και οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα δεν έθεσε ζήτημα οικονομικής βοήθειας, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης». Ο κ. Πούτιν διευκρίνισε συγκεκριμένα, απαντώντας για το ζήτημα του χρέους ότι η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια σε αυτό. Συμπλήρωσε όμως ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της υλοποίησης επενδύσεων θα μπορούσε να υπάρξει δανειοδότηση.

«Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη συνεργασία στον τομέα του εμπορίου. Πέρσι ο τζίρος του εμπορίου μειώθηκε κατά 40% εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της μείωσης των τιμών του πετρελαίου. Θα καταβάλλουμε προσπάθεια να φέρουμε τις εμπορικές μας σχέσεις στο προηγούμενο επίπεδο» ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Βλ. Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα επενδύσεων, ενώ ειδικά για τον αγωγό φυσικού αερίου έκανε λόγο για «το σχέδιο του μεγαλύτερου αγωγού αερίου» που θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων καταναλωτών και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής αερίου, να προσελκυσθούν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός ότι ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία, όπως στον τουρισμό, με περισσότερους από 900.000 Ρώσους να επισκέπτονται την Ελλάδα.

«Η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να γίνει βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο Ρώσος Πρόεδρος.��

Τσίπρας: Πολύ σημαντική μέρα η σημερινή για τις ελληνορωσικές σχέσεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε από την πλευρά του, τον Ρώσο πρόεδρο για την φιλοξενία, την θερμή υποδοχή και την εποικοδομητική συζήτηση που είχαν μεταξύ τους .

«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τις ελληνορωσικές σχέσεις που έχουν σφυρηλατηθεί εδώ και πολλά χρόνια από κοινούς αγώνες ενάντια στον ναζισμό» είπε ο κ.Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων όσον αφορά την σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.

«Τις ελληνορωσικές σχέσεις χαρακτήριζε για χρόνια μια νηνεμία, μια ύφεση, ωστόσο σήμερα ήρθε η άνοιξη. Μπορούμε να μιλάμε για άνοιξη» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

"Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Σέβεται τις δεσμεύσεις της αλλά ταυτόχρονα ασκεί εξωτερική πολιτική"

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα του ξένου τύπου που «είδαν» αρνητικά το ταξίδι του κυρίου Τσίπρα στην Ρωσία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο».

«Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας απέναντι σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς αλλά ταυτόχρονα αξιοποιούμε τις δυνατότητες μας για την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού» υπογράμμισε.

Κατανόηση από την Ρωσία για το εμπάργκο το οποίο όμως δεν αίρεται

Οι δύο ηγέτες τοποθετήθηκαν και για το ζήτημα του εμπάργκο. «Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις. Και η Ελλάδα επλήγη. Μοναδικός τρόπος να λυθούν τα προβλήματα είναι να τελειώσει ο οικονομικός πόλεμος» δήλωσε ο κ. Πούτιν, αλλά χωρίς να δεσμευθεί για άμεση άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα, για να αναφέρει ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του: "Στόχος και των δύο πλευρών είναι να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα και να καλυφθεί το χάσμα των τελευταίων ετών".

Ο κ.Τσίπρας είπε πάντως ότι με τον Ρώσο πρόεδρο συζήτησαν «το πώς μπορούν να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές στην Ρωσία αλλά και το πώς μπορεί να αρθεί το ρωσικό εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα». Επίσης, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι δύο άντρες συζήτησαν σε ποιους τομείς και πως μπορούν να γίνουν περισσότερες ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα και κουβέντιασαν τους τρόπους αύξησης των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών συναλλαγών, αλλά και την ενίσχυση του τουρισμού και της ενεργειακής συνεργασίας.

“Θέλουμε να κατασκευαστεί ελληνικός αγωγός”

Ειδικά σε ότι αφορά την ενέργεια, ο κ.��σίπρας τόνισε πως «η ελληνική δημοκρατία ενδιαφέρεται να διερευνήσει ενεργειακή πρωτοβουλία ώστε να κατασκευαστεί ελληνικός αγωγός από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς όφελος της χώρας μας».

Παράλληλα, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός «συζητήσαμε το κοινό πρόγραμμα δράσης 2015-2016», ενώ οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.

“Νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη μαζί με την Ρωσία”

«Κουβεντιάσαμε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την ανάγκη να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην Ουκρανία. Τόνισα την ανάγκη να στηριχθεί το πακέτο συμφωνιών του Μίνσκ, αφού αυτό είναι το κλειδί ώστε να ξεπε��αστεί η βαθιά ευρωπαϊκή κρίση και όχι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει γρήγορα ο διάλογος στην Ευρώπη για τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και από αυτό τον διάλογο, όπως είπε δεν μπορεί να απουσιάζει η Ρωσία.

Ο κ.Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει «γέφυρες» μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση των τζιχαντιστών και να υπάρξει σταθερότητα στην Ευρώπη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την στάση που κράτησε η Ρωσία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, εκφράζοντας την ανάγκη να ξεκινήσουν και πάλι γρήγορα οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

“H Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, δεν είναι επαίτης”

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν η Ελλάδα πήγε στην Ρωσία για να ζητήσει οικονομική βοήθεια, ο κ. Τσίπρας σε έντονο ύφος ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, δεν είναι επαίτης να γυρνά από χώρα σε χώρα και να ζητά βοήθεια για να λύσει το οικονομικό της πρόβλημα. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό και θα βρεθεί λύση ώστε να μην κινδυνεύσει η ευρωζώνη».

Σε άλλο σημείο ο κ.Τσίπρας είπε με νόημα «στο καράβι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες. Το καράβι θα πάει στα βράχια, αν αρχίσει ο ένας και ρίχνει τον άλλο στην θάλ��σσα».

Τέλος, ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη οι εξαγγελίες Ελλάδας-Ρωσίας να γίνουν πράξη, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν στο παρελθόν .

«Εύχομαι οι σχέσεις μας να είναι εποικοδομητικές» πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top