Προκαλεί η δήλωση του υπ. Δικαιοσύνης: «Η Πολιτεία τύφλωσε τον Ξηρό»

Γ. Μομφεράτος: «Μην αφαιρείτε τη δικαίωση των νεκρών με την τιμωρία των ενόχων»

Προκαλεί η δήλωση του υπ. Δικαιοσύνης: «Η Πολιτεία τύφλωσε τον Ξηρό»

​Ένταση επικράτησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην επιτροπή για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλο για πρώτη φορά να παραδέχεται δημοσίως ότι η διάταξη του νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα σε κρατουμένους με αναπηρία να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής τους στο σπίτι τους, αφορά τον Σάββα Ξηρό και έναν ακόμα κρατούμενο.

«Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά τρία άτομα, δύο καρκινοπαθείς και τον Σάββα Ξηρό. Ο ένας από τους δύο καρκινοπαθείς μάλιστα απεβίωσε πριν λίγες μέρες», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε:

«Ο Σάββας Ξηρός έχει αναπηρία 98% με βάση γνωματεύσεις γιατρών του ΙΚΑ και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ακόμα ότι οι όροι περίθαλψης του αρχιτρομοκράτη της 17Ν μέσα στη φυλακή δεν είναι οι κατάλληλοι και για το λόγο αυτό θα πρέπει να εκτίσει την ποινή του στο σπίτι του.

«Δεν θέλουμε η μετατροπή να γίνει απόλυση ή εξαγνισμός, αλλά αλλαγή του τρόπου έκτισης και όχι απόλυση. Η τιμωρία συνεχίζεται», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η τοποθέτηση το�� Γ. Μομφεράτου, ο οποίος είναι γιος του δολοφονημένου εκδότη της «Απογευματινής», Ν. Μομφεράτου και μέλος της οργάνωσης «Ως εδώ».

Όπως είπε, στόχος της διάταξης είναι η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, με το προσωπείο του ανθρωπισμού και αυτό που πετυχαίνει είναι να γίνει η τρομοκρατία θέμα διαπληκτισμού μεταξύ των κομμάτων.

«Μην αφαιρείτε τη δικαίωση των νεκρών με την τιμωρία των ενόχων. Δεν πρέπει να υποχωρήσει η Δημοκρατία στην τρομοκρατία. Το αίμα πρέπει να τελειώσει εδώ. Μην προσαρμόσετε τη δημοκρατία στα μέτρα των τρομοκρατών», είπε ο κ. Μομφεράτος.

Οι τόνοι όμως ανέβηκαν και όταν το λόγο πήρε ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.

«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι μπαίνει σε ίσια μοίρα κάποιος που έχει καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια με κάποιον άλλον που έχει καταδικαστεί σε μία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού γίνεται σύμβολο των αναρχικών που καίνε την Αθήνα.

«Εμείς τα θύματα των νεκρών, ούτε κάψαμε την Αθήνα, ούτε καταστρέψαμε. Αντιμετωπίσαμε τον πόνο μας με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Θέλω να με κοιτάξετε στα μάτια και να μου πείτε αν έχετε τη συνείδησή σας ήσυχη που θα στείλετε σπίτι του τον Σάββα Ξηρό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, απευθυνόμενος στον κ. Παρασκευόπουλο, επισημαίνοντας ότι ο Ξηρός αυτοτραυματίστηκε την ώρα που πήγαινε να βάλει μια βόμβα και να σκοτώσει κι άλλους αθώους ανθρώπους.

Η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης ήρθε αμέσως μετά και έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά.

«Όντως αυτοτραυματίστηκε ο Σάββας Ξηρός, αλλά η αδυναμία της πολιτείας να τον περιθάλψει όπως έπρεπε, οδήγησε στην τύφλωση. Η ελληνική πολιτεία τον τύφλωσε», είπε και επανέλαβε ότι η ρύθμιση δεν έχει χαρακτήρα απελευθέρωσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top