Στην Μόσχα Έλληνες… στην Μόσχα ο Τσίπρας: Όλο το παρασκήνιο του ταξιδιού

Τι προσδοκά η κυβέρνηση,πως αντιδρά η Ρωσία και τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ

Στην Μόσχα Έλληνες… στην Μόσχα ο Τσίπρας: Όλο το παρασκήνιο του ταξιδιού

​Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα ξεκίνησε από σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από πρόσκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν. O Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο αύριο το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) για περίπου 2,5 ώρες, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Το ταξίδι αυτό του Έλληνα πρωθυπουργού, προκαλεί -σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου- την ενόχληση των δυτικών που θεωρούν ότι μια ελληνορωσική προσέγγιση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τα δημοσιεύματα δεν λείπουν μάλιστα και οι ειρωνικές γελοιογραφίες! Το γερμανικό «Tagesspiegel» εμφανίζει για παράδειγμα, ντυμένους με κουρέλια τους δυο ηγέτες, και τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητιανεύει λίγα ευρώ.

Η γαλλική «Figaro» κάνει λόγο για ενδεχόμενο «Grexit». «Και αν οι Έλληνες προετοιμάζουν την έξοδο της χώρας τους από την ευρωζώνη με την βοήθεια του… Πούτιν;» διερωτάται η εφημερίδα, ενώ η Deutsche Welle, μιλά για εκνευρισμό των Βρυξελλών. «Το ερώτημα που τίθεται είναι τι είναι διατεθειμένη να προσφέρει η ελληνική πλευρά στη Ρωσία προκειμένου να λάβει ανταλλάγματα» τονίζει.

Οι «New York Times» προειδοποιούν: «Ο κύριος Τσίπρας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ώστε να μην αφήσει τον εαυτό του να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, με τελικό στόχο την υπονόμευση της ευρωπαϊκής ενότητας».

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του προσπαθεί να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους και σε επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας «ITAR-TASS» είπε χαρακτηριστικά πως «Οι χώρες μας θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς: την οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο και την γεωργία. Ο ένας θα πρέπει να βοηθήσει τον άλλο. Πιστεύω ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε, μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα που συνδέει τη Δύση και τη Ρωσία».

Η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» επικαλείται δήλωση Ρώσου κυβερνητικού αξιωματούχου, πως η Μόσχα εξετάζει χαλάρωση του εμπάργκο για ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αλλά και να χορηγήσει δάνεια διάσωσης προς την Ελλάδα, με αντάλλαγμα την πρόσβαση της Ρωσίας στην ελληνική δημόσια περιουσία. Μάλιστα αναφέρει ότι, ανοίγει και πάλι θέμα της συμμετοχής της «GazProm», μέσω εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ.

Πως βλέπουν οι Ρώσοι την επίσκεψη του Τσίπρα

Με ανοιχτές αγκάλες και …κάμερες περιμένουν τον Έλληνα πρωθυπουργό οι Ρώσοι, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο ανταποκριτής του Star στην Μόσχα, Δ.Λιάτσος, στο κεντρικό δελτίο του σταθμού, με την Μ.Ζαχαρέα. Μάλιστα, όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, θα συζητηθούν όλα τα θέματα.

«Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν… δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμούνται πιστωτικο-χρηματιστικά. Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες και στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων» είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που ήθελαν την ελληνική πλευρά να συζητά «νέα δάνεια», είπε ότι «προς το παρόν δεν έχουν απευθυνθεί στην πλευρά μας και αυτό το ζήτημα δεν το συζητήσαμε».

Τι προσδοκά από αυτή την επίσκεψη η ελληνική κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα προσδοκά μέσα από αυτό το ταξίδι του Τσίπρα, να βελτιωθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, αλλά και να ενισχυθεί η γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει επίσης να υπάρξει μια δέσμευση για άρση του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα. Αισιοδοξία υπάρχει επίσης για μια συμφωνία μείωσης του κόστους του φυσικού αερίου, γι' αυτό άλλωστε τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Π.Λαφαζάνης. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η Ρωσία θα εκφράσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, ειδικά για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον σιδηρόδρομο.

BINTEO STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top