Διαβάστε στο star.gr: Τι έγινε στη συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ όταν έκλεισαν οι πόρτες

Επισήμως δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τους Σαπέν και Γκουρία

​Τον απολογισμό των συναντήσεων που είχε πρόσφατα ο Γιάνης Βαρουφάκης με την Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, κάνει το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι η συζήτηση του Έλληνα υπουργού με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν είχε τον χαρακτήρα διαπραγμάτευσης, αλλά ήταν μια συναινετική και επιτυχημένη προσπάθεια καλύτερης κατανόησης της ελληνικής πραγματικότητας.

Όπως λένε συνεργάτες του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, «η συνάντηση με την κ.Λαγκάρντ που διήρκησε 2,5 ώρες, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα χωρίς να υπάρξουν “απαιτήσεις” από την μεριά του ΔΝΤ πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα και χωρίς την παραμικρή υποψία “σκληρής” στάσης (είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς)».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στόχος του κ.Βαρουφάκη ήταν «να ενημερώσει την κ.Λαγκάρντ για τις ελληνικές θέσεις επί των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, για τ��ν δημοσιονομική πολιτική που προκρίνει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια και για τη σημασία μιας “έξυπνης” αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους που θα αποδειχθεί επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές».

Επίσης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ.Βαρουφάκη, στόχος του υπουργού Οικονομικών ήταν να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης και να προτείνει τρόπους βελτίωσης του διαπραγματευτικού πλαισίου, όπως για παράδειγμα οι διαβουλεύσεις τόσο στο Brussels Group, όσο και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, να γίνονται σε βάση προσυμφωνημένων θεματικών ενοτήτων, έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θετική ήταν η αντίδραση της κας Λαγκάρντ σε αυτήν την πρόταση του κ.Βαρουφάκη.

Ειδικά για τις αποπληρωμές του ΔΝΤ, ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «προτίθεται να φανεί συνεπής σε όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους δικαιούχους του ελληνικού κράτους – εντός και εκτός των συνόρων».

Παράλληλα, ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, με δική του πρωτοβουλία, ανέπτυξε τις ιδιαίτερες πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας σε ζητήματα όπως, η αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα, το τραπεζικό σύστημα, οι προοπτικές για επενδύσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η δημόσια διοίκηση, το φορολογικό, ο εξαγωγικός τομέας κλπ.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του ΔΝΤ, εξήγησε διεξοδικά την σημασία που έχει για το Ταμείο, να κατανοηθούν από την ελληνική κυβέρνηση οι περιορισμοί του ΔΝΤ και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες, που προβλέπουν οι κανονισμοί του, τονίζοντας παράλληλα πως στην περίπτωση της Ελλάδας το Ταμείο είναι διατεθειμένο, να επιδείξει την μέγιστη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές και δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ.Βαρουφάκη, η συνάντηση έκλεισε με την κοινή πεποίθηση πως η διεξαχθείσα συζήτηση βοήθησε την ποιότητα της συνεργασίας των δύο πλευρών και έθεσε σε νέα, αποτελεσματικότερη, βάση την οργάνωση των διαπραγματεύσεων.

Σχετικά με τις συναντήσεις του κ.Βαρουφάκη με τον Νέιθαν Σίτς και την Καρολίν Άτκινσον, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι ο Υπουργός ενημέρωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους για:

-την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια

-τους λόγους που οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν καθυστερήσει.

-τη συνάντησή του με την κα Λαγκάρντ.

-τις προοπτικές και τα προαπαιτούμενα ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

-τα προβλήματα διακυβέρνησης και μακροοικονομικής διαχείρισης της Ευρωζώνης.

Από την μεριά τους, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν την σημασία, που δίνει η κυβέρνηση Ομπάμα σε μια έντιμη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων/θεσμών και στη διατήρηση του ενιαίου της Ευρωζώνης. Οι ίδιοι διαβεβαίωσαν ότι, η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να παίζει τον ρόλο του «τίμιου διαμεσολαβητή», ώστε να επιτευχθεί μια τέτοια λύση το συντομότερο δυνατόν, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης».

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες με τον Μισέλ Σαπέν και τον Άνχελ Γκουρία

Εν τω μεταξύ, στο Παρίσι θα βρίσκεται αύριο Μεγάλη Τετάρτη, ο Γιάνης Βαρουφάκης. Παρά τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Έλληνα υπουργό να συναντάται με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχου�� επισήμως τουλάχιστον προγραμματισμένες συναντήσεις. Δεν αποκλείεται ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να έχει άτυπες συναντήσεις μαζί τους.
BINTEO STAR
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top