Το μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης Τσίπρα - Αβραμόπουλου

Α. Τσίπρας: "Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών" - Πρώτη ανάρτηση: 10:15

​Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα Επιτρόπου, Δ. Αβραμόπουλου με τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα,που είχε αναβληθεί χθες, λόγω της συνεδρίασης της Ολομέλειας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο.

Τη συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και είναι η πρώτη μετά από την εκλογή του Π. Παυλόπουλου, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν ο κ. Αβραμόπουλος θεωρούνταν μέχρι την τελευταία στιγμή το φαβορί.

«Το μεταναστευτικό είναι στην κορυφή της ατζέντας για ο��όκληρη την Ευρώπη, πολλώ δε μάλλον για την περιοχή, όπου η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο και πρέπει να σας πω ότι έχω ξεκινήσει μία περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή. Φέτος για πρώτη φορά υιοθετείται κοινή ατζέντα για την ασφάλεια και ξεχωριστή για την μετανάστευση για ολόκληρη την Ευρώπη. Πρέπει όμως και οι χώρες να συμβάλουν σ’ αυτό και θα τους καταθέσω μια ολοκληρωμένη πρόταση και αυτό θα γίνει και με την Ελλάδα. Η Επιτροπή έχει εγκαταστήσει ένα πολύ καλό επίπεδο επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχές της χώρας», είπε ο κ. Αβραμόπουλος στον Α. Τσίπρα στην έναρξη της συνάντησής τους.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Αβραμόπουλο, προσφωνώντας τον, "αγαπητέ μου Δημήτρη" και επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ένα σημείο σταθ��ρότητας σε μια περιοχή που ευρύτερα είναι αποσταθεροποιημένη.

«Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε αυτό το χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλοι αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλεις. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής έθεσα το θέμα σε ό,τι αφορά στην κοινή συνέργεια για την προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου που δεν αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από κατασταλτικές πολιτικές. Χρειάζονται παρεμβάσεις στη ρίζα του προβλήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε το λάθος όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίζει το θέμα της μετανάστευσης με λύσεις αστυνομικού χαρακτήρα. Πλέον έχουμε αρχίσει να προσανατολιζόμαστε όλοι μαζί στην ανάγκη αντιμετώπισης στη ρίζα του προβλήματος. Και ταυτόχρονα βλέπουμε τον κίνδυνο όχι μόνο εκεί που είναι οι πηγές της έντασης, αλλά και σε όλο αυτό το θαλάσσιο μέτωπο της Μεσογείου», είπε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά σημαντικές και οι συνεργασίες της χώρας με άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και οι παρεμβάσεις της Κομισιόν θα δώσουν ουσιαστικές διεξόδους στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Πάντως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μία αποθήκη ψυχών, διότι το πρόβλημα αυτό αφορά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα. Πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις, ώστε να μοιραστεί η ευθύνη. Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη πάνω από όλα και νομίζω ότι η δουλειά που κάνετε εκεί στην Κομισιόν έχει αυτόν τον προσανατολισμό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top