Επιστρέφουν στο Δημόσιο οι απολυμένοι και όσοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

Στα 72 εκ. ευρώ το κόστος – Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

Στο Δημόσιο επιστρέφουν όσοι είχαν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης-Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση-Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις» το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο εισάγει μέτρα εκδημοκρατισμού και εξορθολογισμού της διοίκησης, όπως πχ. η επαναρύθμιση του θεσμού της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, ούτως ώστε να μην χρησιμοποιείτ��ι ως απεργοσπαστικός μηχανισμός.
Παράλληλα, επιδιώκεται ο εξορθολογισμός του πειθαρχικού δικαίου ενώ εισάγονται μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας.
Επίσης με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου παύει να υφίσταται στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης ο «διαχωρισμός» μεταξύ των μονίμων υπαλλήλων και των υπαλλήλων με σχέση αορίστου δικαίου αορίστου χρόνου που παραβίαζε συστηματικά τις σχετικές επιταγές του άρθρου 103 του Συντάγματος για σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας στο δημόσιο για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί κεφάλαιο «αποκατάσταση αδικιών-επαναφορά προσωπικού-κινητικότητα» με το οποίο επανασυστήνονται υπηρεσίες και κλάδοι που είχαν καταργηθεί, χωρίς να έχει προηγηθεί διαδικασία αξιολόγησης, και το προσωπικό που τους στελέχωνε.
Επίσης καθιερώνεται μια διαδικασία κινητικότητας, ούτως ώστε να καλύπτονται οι άμεσες ανάγκες του δημοσίου, τόσο από το προσωπικό αυτό, όσο και από αδιόριστους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, για την επαναφορά προσωπικού στην υπηρεσία, το εκτιμώμενο κόστος θα ανέλθει στο ποσό των 72 εκ. ευρ�� περίπου ετησίως.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top