Κουλουβάχατα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δήλωση στελέχους περί συμφωνίας swap για μισθούς & συντάξεις

Η επίμαχη συνέντευξη του Μηλιαράκη, ένα δημοσίευμα και οι διορθώσεις

​Τέλος... στη φημολογία περί συμφωνίας swap ύψους 49,4 δισεκατομμυρίων ευρώ έβαλε η κυβέρνηση, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε τέτοια συναλλαγή.

Όλα ξεκίνησαν όταν το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Μηλιαράκης-μέλος της γραμματείας του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του κόμματος - με συνέντευξή του στο ΚΡΗΤΗ ΤV, είχε πει πως η κυβέρνηση, προκειμέν��υ να πληρώσει μισθούς και συντάξεις αναγκάστηκε στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς να προχωρήσει σε συμφωνία swap ύψους 49,4 δισ. ευρώ.

Μετά από αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο κ.Μηλιαράκης, με μια διορθωτική ανακοίνωσή απέδωσε την επίμαχη δήλωσή του στο Κρήτη TV σε «λάθος πληροφόρηση από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα».

«Η δήλωσή μο��, ότι η κυβέρνηση προέβη σε swap ύψους 49,4 δισ. ευρώ για να ανταποκριθεί σε δανειακές υποχρεώσεις, προκειμένου να μη θιχτούν μισθοί και συντάξεις, οφείλεται σε λάθος πληροφόρηση από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας της προηγούμενης μέρας» αναφέρει η ανακοίνωσή του.

Κύκλοι του Μαξίμου διευκρίνισαν ακόμη ότι ο Πέτρος Μηλιαράκης είναι μέλος της γραμματείας του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι νομικός σύμβουλος της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε μεταδοθεί από αρκετά μέσα ενημέρωσης.

Το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, ήταν στο πρωτοσέλιδο της «Ναυτεμπορικής» στις 26 Μαρτίου, ενώ η συνέντευξή του είχε δοθεί την ακριβώς επόμενη μέρα.

Νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον Real FM, είχε διαψεύσει την ύπαρξη συμφωνίας swap: «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο,τι κάνουμε σε σχέση με το δημόσιο χρέος, ό,τι κάνουμε σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά είναι όλα στο φως και είναι όλα υπό τον έλεγχο και την κρίση και του κοινοβουλίου και των κοινοβουλευτικών ομάδων» είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Τι είναι τα swaps

Οι Συμβάσεις Ανταλλαγής ή αλλιώς Swaps αποτελούν παράγωγα προϊόντα. Τα χρηματοοικονομικά παράγωγα προϊόντα αποτελούν χρηματοοικονομικά εργαλεία που βασίζονται σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, και η αξία τους προσδιορίζεται κατά έμμεσο τρόπο από την τιμή ενός άλλου υποκείμενου μέσου. Υποκείμενα μέσα θεωρούνται οι μετοχές, τα ομόλογα, τα επιτόκια, οι χρηματιστηριακοί δείκτες αλλά και φυσικά προϊόντα, μεταλλεύματα, συνάλλαγμα κ.α.

Swαp ή Σύμβαση Ανταλλαγής αποτελεί με άλλα λόγια, μια συμφωνία μεταξύ δύο συμβαλλομένων για ανταλλαγή μελλοντικών χρηματοροών (legs) με τρόπο που έχουν προκαθορίσει μεταξύ τους. Τα χρηματικά ποσά που ανταλλάσσονται μπορεί να αναφέρονται σε διαφορετικά νομίσματα και σταθερά ποσά. Αλλιώς μπορεί ένα σταθερό ποσό να ανταλλάσσεται με ένα μεταβαλλόμενο, αβέβαιο ποσό ή το ποσό πληρωμής στο ένα νόμισμα να είναι σταθερό ενώ στο άλλο μεταβαλλόμενο. Υπάρχουν 4 διαφορετικές κατηγορίες swap οι οποίες είναι οι εξής: Συμβάσεις Ανταλλαγής Επιτοκίων (interest rates swap), Συμβάσεις Ανταλλαγής Νομισμάτων (currency swap), Συμβάσεις Ανταλλαγής Εμπορευμάτων (commodities swap), Συμβάσεις Ανταλλαγής Μετοχών (equity swap).

Η σύναψη συμφωνίας swap για την άντληση ρευστότητας σημαίνει, στην πράξη, ότι το κράτος επιβαρύνεται με πρόσθετο, αφανές χρέος.

Πληροφορίες Wikipedia

ΒΙΝΤΕΟ ΚΡΗΤΗ TV

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top