Βαρουφάκης σε Λαγκάρντ: «Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ»

Τα έλεγαν επί δυόμισι ώρες ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ και η επικεφαλής του ΔΝΤ

​Την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ και θα αποπληρώσει στις 9 Απρίλιου τη δόση, ύψους 450 εκατ. ευρώ, έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στην Ουάσιγκτον.

«Η Ελλάδα σκοπεύει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της εις το διηνεκές (ad infinitum)», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση, που διήρκησε δυόμισι ώρες.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις και πως η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σ’ αυτές, αλλά και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων, ειδικά στο θέμα της συλλογής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, κάτι για το οποίο έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ.

«Είχαμε μία εποικοδομητική, εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων. H κυβέρνησή μας είναι μεταρρυθμιστική. Είμαστε αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα εκ βαθέ��ν. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Το να έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, εδώ στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια, είναι ένα εξαίρετο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που γίνονται τόσο στην Ομάδα των Βρυξελλών και σε τεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα».

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των θεσμών του Bretton Woods, του ΔΝΤ και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνονται προσπάθειες για τη βελτίωση των καναλιών επικοινωνίας, ιδιαίτερα καθώς το ΔΝΤ είναι εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης των τελευταίων πέντε ετών.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι η διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group θα γίνει πιο αποτελεσματική και θα αποκτήσει ενότητες με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών σε πιο σύντομους χρόνους και θα έχουν καλύτερη ποιότητα.

Ερωτηθείς μάλιστα αν θα καταβληθεί η δόση της 9ης Απριλίου προς το ΔΝΤ, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές κι αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό».

Τέλος για την αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ από την Αθήνα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι οι άνθρωποι επέστρεψαν στα σπίτια τους για να γιορτάσουν τ�� Πάσχα.

«Από Δευτέρα επιστρέφουν για να συνεχίσουν κανονικά. Δεν πρέπει να πιστεύετε αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι...», είπε.

Η κα Λαγκάρντ πάλι χαιρέτισε τη διαβεβαίωση από τον υπουργό ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση προς το Ταμείο και σημείωσε:

«Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας. Το Ταμείο θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα για να τη βοηθήσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αυξήσει την απασχόληση», είπε.

Επίσης η επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε ότι συμφώνησε με τον κ. Βαρουφάκη πως η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων και ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευσή του ώστε να υπάρξει βελτίωση των δυνατοτήτων των τεχνικών κλιμακίων στη συνεργασία τους με τις ελληνικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ ήταν και ο Πολ Τόμσεν, αλλά και ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης.

Επίσης οι κύριοι Βαρουφάκης και Ρουμελιώτης θα συναντηθούν με την σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα επί διεθνών Οικονομικών θεμάτων, Κ. Άτκινσον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top