Ξεκινά τη Δευτέρα η Εβδομάδα των Παθών για την ελληνική κυβέρνηση

Ημερομηνία σταθμός η 9η Απριλίου – Δυσαρέσκεια από το ΔΝΤ για την πορεία των διαπραγματεύσεων

​Η Εβδομάδα των Παθών ξεκινά την Δευτέρα για την ελληνική κυβέρνηση με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στην 9η Απριλίου, οπότε και θα πρέπει να πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 460 εκατ. ευρώ.

Οι δανειστές συνεχίζουν το ανελέητο pressing στην ελληνική πλευρά, ώστε να υποχωρήσει στις κόκκινες γραμμές του ασφαλιστικού και των μειώσεων στις συντάξεις και στις 8 και 9 Απριλίου τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθούν δύο διαδοχικές συνεδριάσ��ις του EuroWorking Group.

Μάλιστα μετά την αλλαγή τακτικής της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν ζητά πλέον τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup, το σίγουρο είναι ότι αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις στο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Λετονία, χωρίς όμως να υπάρχουν πολλές ελπίδες για εκταμίευση, έστω και μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία.

Όσον αφορά στα σενάρια περί αποχώρησης των εκπροσώπων του ΔΝΤ από την Αθήνα, μετά από εντολή της διοίκησης του Ταμείου, διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από το ίδιο το ΔΝΤ, το οποίο τόνισε ότι δεν ευσταθούν οι φήμες για ρήξη με την ελληνική πλευρά.

Όπως ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο ανταποκριτής του σταθμού στην Ουάσινγκτον, Μ. Ιγνατίου, σχετικά με τις σχέσεις των κλιμακίων, κάποια μέλη του ΔΝΤ έχουν επιστρέψει στην αμερικανική πρωτεύουσα και θα αντικατασταθούν από άλλους.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν υπάρχει ρήξη», ξεκαθάρισε.

Παρ’ όλ’ αυτά επεσήμανε ότι υπάρχουν παράπονα από τα στελέχη του ΔΝΤ ότι δεν υπήρξε διευκόλυνση στην πρόσβαση πληροφοριών. Όπως είπε, οι αξιολογήσεις είθισται να γίνονται στα υπουργεία και για το Ταμείο αυτό που ισχύει είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση για να υπάρξει και εκταμίευση.

Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αναμονή από την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί αξιόπιστη τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι η δόση της 9ης Απριλίου θα πληρωθεί. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε η Ελλάδα θα μπει στον κατάλογο των χωρών που έχουν καθυστερήσει, μαζί με το Σουδάν, τη Σομαλία και τη Ζιμπάμπουε.

Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, διαβεβαίωσε ότι τα 460 εκατ. ευρώ της δόσης του ΔΝΤ υπάρχουν και αυτό που περιμένει είναι η εντολή του πρωθυπουργού για να καταβληθούν τη στιγμή που πρέπει.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν χρήματα και για την καταβολή μισθών και συντάξεων μέχρι την επόμενη εβδομάδα, διευκρινίζοντας ότι αυτό δ�� σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και την μεθεπόμενη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top