Νικολούδης: Εξαιρετικά δύσκολος ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ - Οι Ελβετοί δεν δίνουν στοιχεία

Απάντησε στον Η.Κασιδιάρη στην Βουλή

Νικολούδης: Εξαιρετικά δύσκολος ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ - Οι Ελβετοί δεν δίνουν στοιχεία

​Στην παραδοχή ότι ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ είναι «εξαιρετικά δύσκολος» προχώρησε σήμερα στην Βουλή ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, εκφράζοντας επιφυλακτικότητα ως προς τα έσοδα που μπορεί να αποκομίσει η ελληνική κυβέρνηση από την διερεύνηση των λιστών.

«Ο έλεγχος είναι εξαιρετικά δύσκολος δεδομένου ότι η Ελβετία θεωρεί ότι τα στοιχεία είναι παράνομα αποκτηθέντα και αρνείται να δώσει πληροφορίες. Το να επιχειρήσει κάποιος φορολογικό έλεγχο στηριζόμενος μόνο στην λίστα Λαγκάρντ ή Λουξεμβούργου ή Νικολούδη είναι περίπου βέβαιο ότι θα καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Ο σωστός τρόπος είναι: μαζί με άλλα στοιχεία να γίνουν συνεκτιμήσεις. Να βρω για παράδειγμα εάν ο “χ” φορολογούμενος που βρίσκεται στην λίστα, έχει παράλληλα αλλού καταθέσεις, μετοχές και την συνολική εικόνα να την αντιπαραβάλω με το τι δηλώνει» είπε ο κ.Νικολούδης.

Σύμφωνα με τον κ.Νικολούδη και «ο έλεγχος των offshore είναι εξαιρετικά δύσκολος».«Επί των ημερών μου είχα καταφέρει να πετύχω συλλογή πληροφοριών, όμως απαιτούνται συλλογικές και συντονισμένες κινήσεις», πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ότι «από τις 766 εξωχώριες εταιρίες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι μόλις για 72!»

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη για τις υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών προσώπων και κομμάτων, ο κ.Νικολούδης είπε ότι πρόσφατα έδωσε εντολή να επισπευστεί ο έλεγχος για την λίστα Λαγκάνρτ που έχει ξεκινήσει από το 2012.

Σχολιάζοντας τις γνωστές καταγγελίες του βουλευτή της Χ.Α. περί παρέμβασης της προηγούμενης κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη, ο κ.Νικολούδης είπε χαρακτηριστικά «εγώ δεν ��α έπαιρνα τηλέφωνο κανέναν δικαστικό λειτουργό για να τον επηρεάσω. Όμως δεν μπορώ να πω ότι είναι άτοπο να πάρει ο υπουργός τηλέφωνο έναν δικαστικό λειτουργό για να ενημερωθεί».

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top