Προσλήψεις 4.500 γιατρών και νοσηλευτών εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

"Θα ανατρέψουμε τις συνθήκες βαρβαρότητας στην Υγεία"-Πρώτη ανάρτηση: 11:19

​Προσλήψεις προσωπικού και ανασυγκρότηση της δημόσιας Υγείας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Υγείας.

«Οι μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων καθιέρωσαν τον όρο υγειονομική φτώχεια. Αυτό που επεδίωξαν δεν ήταν η εξοικονόμηση πόρων, αλλά η εισβολή των ιδιωτικών κεφαλαίων στην Υγεία. Αυτό είχε οδυνηρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στο περιεχόμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών», τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατήγγειλε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι συνειδητ�� επέλεξαν την παθητική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και όχι τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Η υγειονομική φτώχεια έχει αναιρέσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ό,τι συνθέτει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Πόρισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει λόγο για μειωμένη πρόσβαση στην υγεία, μείωση του προσωπικού, συρρίκνωση των υποδομών, αύξηση του ορίου αναμονής και μείωση της προληπτικής ιατρικής», είπε ο πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η ίδια συνταγή δεν θα συνεχιστεί, γιατί η καθημερινότητα στη χώρα είναι ακόμα πιο σκληρή από ότι λένε οι αριθμοί.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι σήμερα ανασφάλιστος και πρόσθεσε ότι τα χρόνια του Μνημονίου είχαμε δραματική μείωση δαπανών.

«Η απορρύθμιση ονομάστηκε μεταρρύθμιση, οι απολύσεις κινητικότητα και διαθεσιμότητα, το λουκέτο στα νοσοκομεία, αλλαγή χρήσης. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που συναντήσαμε πριν από δύο μήνες, όταν ��αραλάβαμε την διακυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός και προχώρησε στην εξαγγελία μιας σειράς μέτρων για την αναδιάρθρωση του χώρου της δημόσιας Υγείας.

«Πρωταρχικό μας μέλημα είναι με όλες μας τις δυνάμεις να ανατρέψουμε την σκληρή πραγματικότητα και να ανακουφίσουμε την κοινωνία. Να ανατρέψουμε τον αποκλεισμό από την πρόσβαση στην υγεία και να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο εξάλειψης των παθογενειών. Καθήκον μας είναι τα ανατρέψουμε τα ερείπια της υγείας και να ενισχύσουμε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στην πράξη για όλους τους πολίτες», είπε.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε:

• Την πρόσληψη 4.500 εξειδικευμένου προσωπικού και παραϊατρικού προσωπικού για τη στελέχωση των κενών θέσεων σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Από αυτούς οι 700 θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα όπου υπάρχει ανάγκη και συγκεκριμένα στα νησιά του Αιγαίου, στη Θράκη, τη Δ. Μακεδονία και τη Θεσπρωτία.
• Πλήρης αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ
• Διασφάλιση της λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας με ενίσχυση του προσωπικού
• Διασφάλιση των ογκολογικών νοσοκομείων και των δομών ψυχικής υγείας
• Ενίσχ��ση και αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
• Κατάργηση Μνημονιακών ρυθμίσεων που διέλυσαν το ΕΣΥ
• Παρεμβάσεις για το φάρμακο, την ψυχική υγεία, την προστασία των ασθενών και την διοίκηση των νοσοκομείων

«Σήμερα κάνουμε την αρχή και είμαι ευτυχής γιατί σήμερα είναι η πρώτη μέρα κατάργησης της υποχρεωτικής πληρωμής των πέντε ευρώ για την είσοδο και εξέταση των ασθενών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα υγείας. Χθες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κατάργηση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ κι έτσι θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης και περίθαλψης όλοι οι πολίτες», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ακόμα τη νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών, την υλοποίηση του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου και αποκάλυψε ότι η ηγεσία της κυβέρνησης βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ένοπλες δυνάμεις, ώστε να αξιοποιηθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία από το ΕΣΥ και κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές και στις περιοχές της άγονης γραμμής.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι καταργήθηκε η υγειονομική διάταξη πάνω στην οποία βασίστηκε η «διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών» και πρόσθεσε ότι θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς.

«Καταστώ σαφές ότι η κυβέρνησή μας έχει προτεραιότητα τον άνθρωπο. Δεν θα ανεχθούμε και θα είμαστε αμείλικτοι σε κάθε φαινόμενο διαφθοράς, απάτης και σπατάλης στον χώρο της υγείας. Δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, ώστε κάποιοι να συνεχίζουν να πλουτίζουν ανενόχλητοι. Καμία ανοχή σε σκάνδαλα και σχέδια κερδοσκοπίας», είπε και πρόσθεσε:

«Η Υγεία από θύμα των μνημονίων και της λιτότητας θα γίνει θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε κάτοικο της χώρας. Διαθέτουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα που στέρησαν από τους πολίτες το βασικότερο αγαθό της δημόσιας υγείας. Παλεύουμε για μια οικονομία των αναγκών και μια κοινωνία των συλλογικών αγαθών. Θα συνεχίσουμε μαζί με τους πολίτες για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Όραμά μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ανατρέψουμε τις συνθήκες της βαρβαρότητας και της κοινωνικής διάλυσης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top