ΠΑΣΟΚ: «Να κληθούν μάρτυρες Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ και Λαγκάρντ»

Η πρόταση της Χ. Τρικούπη για την εξεταστική του Μνημονίου

​«Εξαιρετική ευκαιρία» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο, ώστε να συζητηθούν δημόσια πολλά πράγματα και προτείνει να κληθεί πρώτος μάρτυρας ο Κ. Καραμανλής.

Σε ένα μακροσκελές ενημερωτικό σημείωμα, το ΠΑΣΟΚ έχει χωρίσει την περίοδο που προτείνεται να διερευνηθεί σε οχτώ υποπεριόδους και για κάθε μία από αυτές ζητεί να κληθούν μάρτυρες συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Μ. Ντράγκι, η Κ. Λαγκάρντ, αλλά και οι προκάτοχοί τους Ζ. Κ. Τρισέ και Ντ. Στρος Καν.

Διατυπώνεται επίσης η απορία πώς είναι δυνατόν ο Α. Τσίπρας να προκαλεί συζήτηση στη Βουλή για να ζητήσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και την επομένη να προωθεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Υπάρχει και εξελίσσεται σχέδιο τεχνητής έντασης, που δεν επιτρέπει, σκόπιμα, να συγκροτηθεί ενιαίο εθνικό διαπραγματευτικό μέτωπο», υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θεωρεί βλαπτικό το γεγονός ότι η χώρα «έλαβε δάνειο 250 δισ. ευρώ, ότι κούρεψε και αναδιάρθρωσε το χρέος της και ότι ανακεφαλαιοποίησε και αναδιάρθρωσε το τραπεζικό της σύστημα».

Στο ενημερωτικό κείμενο του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ακόμη ότι αν η ενέργεια του πρωθυπουργού δεν δείχνει «αλαζονική άγνοια κινδύνου», τότε «πρόκειται για σχέδιο ωμής υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης. Κι αυτό γιατί, αν υπάρχουν ευθύνες για τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αυτές δεν είναι μόνο εσωτερικές, αλλά ευρωπαϊκές και διεθνείς, που πρέπει να αναζητηθούν».

Γίνεται επίσης λόγος και για την ύψωση «φράγματος προστασίας για την κυβέρνηση Καραμανλή», επί της οποίας, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, γιγαντώθηκε η κρίση και η ενέργεια αυτή συσχετίζεται με τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συνεργασία των ΑΝΕΛ και την ανάδειξη του Πρ. Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η εξεταστική πρέπει να ερευνήσει και την περίοδο μετά τις εκλογές του 2015 και ειδικότερα:

• Την παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης» να έχει υπογραφεί ερήμην της Βουλής και χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση,
• τα 11 δισ. του αποθεματικού του ΤΧΣ να έχουν αφαιρεθεί μέσα από τα χέρια της κυβέρνησης - τις καταθέσεις να διαρρέουν και τα επιτόκια των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων να ανεβαίνουν λόγω δηλώσεων και χειρισμών της κυβέρνησης,
• τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των ΝΠΔΔ, του ΟΑΕΔ κλπ να σαρώνονται για να καλυφθούν ταμειακές ανάγκες του δημοσίου κλπ.

Όσον αφορά στους μάρτυρες που πρέπει να κληθούν για κατάθεση τονίζει ότι αυτοί πρέπει να είναι:

1. Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που άσκησαν κυβερνητικά καθήκοντα, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα ζητήσου�� να εμφανισθούν ενώπιον της επιτροπής.

2. Ιδιαίτερη, όμως, σημασία έχει η εμφάνιση προσώπων που φαίνεται να περιβάλει με εμπιστοσύνη η σημερινή κυβέρνηση και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ιδίως την περίοδο Οκτώβριος 2009- Ιούνιος 2011.

3. Για την πρώτη φάση (από τις εκλογές του 2009 έως τον Μάιο 2010) το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει, μεταξύ άλλων, να καταθέσουν -για τα δεδομένα του 2009- ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι πρώην υπουργοί οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Ιω. Παπαθανασίου και ως υπηρεσιακός παράγων ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος.

Για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009 και την πορεία προς τον Μάιο 2010, προφανώς θα καταθέσουν ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακω��σταντίνου. Θεωρείται, επίσης, αναγκαία και η κατάθεση, μεταξύ άλλων, της τότε υπουργού Οικονομίας και νυν προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη, της τότε βουλευτού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, συμβούλου του κ. Παπανδρέου και νυν συμβούλου του υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, Έλενας Παναρίτη, του τότε εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ και τώρα φερομένου ως επόμενου προέδρου του ΤΧΣ Παν. Ρουμελιώτη.

4. Για την πρώτη αυτή φάση το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να ενημερώσουν την επιτροπή ο επικεφαλής της Eurostat, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ, ο τότε πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ , ο τότε αρμόδιος επίτροπος κ. Ρεν και ο τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

5. Για τη δεύτερη φάση που οδήγησε στο δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο ��ριστικοποιήθηκε στις 21.2.2012, το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να διαφωτίσουν την επιτροπή, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Γιούνκερ, Ρεν και Ντράγκι, η κ. Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup κ. Βίζερ.

6. Για το PSI, το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους του Μαρτίου 2012, το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να διαφωτίσουν την επιτροπή, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην διοικητής της ΤτΕ Λουκάς Παπαδήμος, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμένος, οι εκπρόσωποι του διεθνούς ιδιωτικού τομέα κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ που διαπραγματεύθηκαν με την τότε ελληνική κυβέρνηση, τα στελέχη της Lazard, που είναι και σήμερα σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης.

7. Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ομόλογα των οποίων «κουρεύτηκαν» υπέρ του ελληνικού δημοσίου που τα επιχορηγεί (επρόκειτο, δηλαδή, όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, για λογιστικού χαρακτήρα πράξη υπέρ του δημοσίου και εντός της γενικής κυβέρνησης) το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να κληθεί ο τότε -αλλά και τώρα- διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος, αναφέρει το κόμμα, εφάρμοσε τις συστάσεις της τότε κυβέρνησης και απεκατέστησε το χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ σε λίγους μήνες σε ποσοστό 130%, αλλά και οι τότε συνδικαλιστικές διοικήσεις άλλων ταμείων, που δεν ακολούθησαν τις συστάσεις της τότε κυβέρνησης.

8. Για την τελευταία περίοδο (Ιούνιος 2012- εκλογές Ιανουαρίου 2015) το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει, μεταξύ άλλων, να κληθεί ο Φώτης Κουβέλης το κόμμα του οποίου μετείχε στη κυβέρνηση συνεργασίας μέχρι τον Ιούνιο του 2013, δηλαδή κατά την περίοδο της συμφωνίας του Νοεμβρίου 2012 στο Εurogroup, της επαναγοράς ομολόγων και της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές ότι πρέπει να καταθέσουν ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της ΤτΕ Ιω. Στουρνάρας, η διοίκηση του ΤΧΣ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και οι διοικήσεις και οι νέοι ξένοι βασικοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, με τους οποίους συναντάται την περίοδο αυτή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σημειώνεται ότι η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί τη Μεγάλη Δευτέρα από την Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από κοινή πρόταση των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τ��ν ΑΝ.ΕΛ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top