Δραματική προειδοποίηση από ΓΛΚ: Αν δεν βρεθεί χρήμα μέχρι 15 Μαΐου, ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΜΕ

Τα έκτακτα ραντεβού και η εντολή του Τσίπρα στον Βαρουφάκη

Δραματική προειδοποίηση από ΓΛΚ: Αν δεν βρεθεί χρήμα μέχρι 15 Μαΐου, ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΜΕ

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προειδοποίησε την κυβέρνηση πως η ρευστότητα του κράτους τελειώνει οριστικά στις 15 Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, τα ταμειακά διαθέσιμα και τα ποσά από τα repos των φορέων της γενικής κυβέρνησης επαρκούν για ακόμη 1,5 μήνα. Με απλά λόγια, αν μέχρι τότε δεν βρεθούν χρήματα, τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», για το θέμα ενημερώθηκε χθες (Τρίτη) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη να κινηθεί γρήγορα και να βρει λεφτά μέσα από ενέργειες που δεν θα ακολουθούν αυστηρά το «πρωτόκολλο».

Και όντως, ο "τσάρος" της ελληνικής οικονομίας συναντήθηκε με εκπροσώπους της επενδυτικής εταιρείας Pimco, η οποία παλαιότερα αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού τη θεωρούσε από τους μεγαλύτερους «λύκους των κεφαλαιαγορών». Μάλιστα, με την ίδια αντιπροσωπεία πρόκειται να συναντηθεί σήμερα και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στέλιος Παπαδόπουλος, σε μια προσπάθεια να γίνει πράξη το ενδιαφέρον, το οποίο αυτή εκδήλωσε χθες στον υπουργό Οικονομικών για την αγορά εντόκων γραμματίων και ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα οι εκπρόσωποι της Pimco και ο κ.Παπαδόπουλος θα δώσουν τα χέρια σε μια συμφωνία, ώστε η Αθήνα να ξεπεράσει ως ένα βαθμό τη σοβαρή κρίση ρευστότητας που την ταλανίζει.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 8 Απριλίου πραγματοποιείται δημοπρασία εντόκων γραμματίων με στόχο να αντληθούν 1,4 δισ. ευρώ που θα αναχρηματοδοτήσουν ίσης αξίας εξάμηνα έντοκα τα οποία λήγουν στις 14 Απριλίου. Από το ποσό αυτό, πάνω από 700 ε��ατ. ευρώ είχαν αγοραστεί από ξένους, που απέχουν πια από τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους. Το μερίδιό τους δεν επιτρέπεται να καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες και μέχρι πρότινος τη λύση έδινε το Κοινό Κεφάλαιο των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, τα περιθώρια αγοράς εντόκων από το Κοινό Κεφάλαιο είναι πλέον περιορισμένα. Αλλη μία παρτίδα εντόκων γραμματίων, ύψους 1 δισ. ευρώ, πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί στις 17 Απριλίου.

Επίσης, την Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για τη δόση ύψους 448,014 εκατ. ευρώ, που χρωστά η χώρα στο ΔΝΤ και απορρέει από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (2010). Το Γενικό Λογιστήριο θα πληρώσει το Ταμείο με τα τελευταία αποθεματικά που έχουν μείνει από τους φορείς του κράτους.

BINTEO STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top