«Στον ενικό»: Ανάπτυξη και διαπραγματεύσεις στο επίκεντρο του debate Σταθάκη – Μητσοτάκη

Αισιοδοξία του υπουργού Οικονομίας για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές

​Η πορεία των διαπραγματεύσεων, η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση, ο δρόμος προς την ανάπτυξη, αλλά και η σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τ��υρισμού, Γ. Σταθάκη με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου, «στον ενικό» και στο Star.

Όσον αφορά στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους χθες στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά πέτυχε συμφωνία με τους εταίρους που εγκαινιάζει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας.

«Θεώρησε η κυβέρνηση ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει μία συζήτηση για το τι έχει κάνει μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε το κοινοβούλιο για τα μέτρα που έχει πάρει, έδειξε το φάσμα της διαπραγμάτευσης, τις περιοχές που υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και τις περιοχές που υπάρχει συμφωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης από την άλλη παραδέχθηκε ότι δεν κατάλαβε το λόγο που ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο μεταρρυθμίσεων για να ζητήσει την στήριξη των κομμάτων.

«Αν μας φέρετε σοβαρές και κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις, θα τις στηρίξουμε. Έστω και καθυστερημένα, φέρτε σοβαρές προτάσεις και θα τις συζητήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την λίστα των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι αυτές που έχουν ολοκληρωθεί δεν μπορούν να αλλάξουν και αποκάλυψε ότι για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων που είναι εν εξελίξει η κυβέρνηση προσπαθεί να τις αναθεωρήσει και να βελτιώσει τους όρους προς το συμφέρον του Δημοσίου.

Σχετικά με το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, ο κ. Σταθάκης είπε:

«Δεν θέλουμε 100% ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Είμαστε ανοικτοί σε συμπράξεις, η μορφή και ο τρόπος είναι ανοικτός και υπό συζήτηση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ από την άλλη κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα στη σύνταξη της λίστας των μεταρρυθμίσεων, ενώ για το ζήτημα του ΟΛΠ τόνισε:

«Για το ζήτημα του ΟΛΠ, είδαμε τον κ. Δραγασάκη από την Κίνα να διαρρέει ότι η ιδιωτικοποίηση θα προχωρήσει. Πήρε τον λόγο στην Βουλή και είπε ότι θα γίνει μία κοινοπραξία. Και ο κ. Σταθάκης είπε ότι τ�� κομμάτι του ΟΛΠ που παραμένει δημόσιο δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί. Καλό είναι να υπάρχει σε αυτά τα ζητήματα καθαρότητα και όχι διγλωσσία, ή εν προκειμένω στον ΟΛΠ, τριγλωσσία».

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε επίσης και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα αναθεωρηθεί τον Ιούνιο.

«Οι εταίροι έχουν ήδη συμφωνήσει για το 2015 στην μείωση του πλεονάσματος. Μέρος της συμφωνίας θα είναι ο τρόπος πληρωμής του χρέους που θα δημιουργήσει χώρο δημοσιονομικό και καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη», είπε για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης:

«Συζητάμε σήμερα αν μπορούμε να πληρώνουμε ταυτόχρονα τις εσωτερικές μας αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις. Υπήρχε ποτέ ζήτημα πληρωμής μισθών και συντάξεων; Αυτούς τους δύο μήνες, υπάρχει μία υστέρηση εσόδων 2 δισ. ευρώ, μπαίνουμε σε ύφεση, υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, αμφιθυμία της κυβέρνησης προς τις επενδύσεις και περιμένουμε ξαφνικά να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης».

Στο κρίσιμο ερώτημα για το πρόβλημα ρευστότητας, ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε ότι υπήρξε πρόβλημα ρευστότητας και ελεγχόμενες απώλειες, πρόσθεσε όμως ότι ήταν δεδομένο πως η κυβέρνηση θα είχε μεγάλη ανάγκη για χρήματα ότι δεν θα μπορούσε να πάρει τα 7 δισ. ευρώ, αφού δεν θα υπέγραφε νέο Μνημόνιο.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο υπουργός Οικονομίας δεν έκρυψε την αισιοδοξία του ότι αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει συμφωνία και εκταμίευση μέρους των χρημάτων αυτών.

«Εφόσον υπάρξει συμφωνία αυτή την εβδομάδα, θα έρθει κάποιο μέρος από τα 7 δισ. ευρώ και θα ενισχυθεί η ρευστότητα», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top