Παυλόπουλος: Παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά προσβολή της ΕΕ

Τι είπε ο Πρόεδρος στο επίσημο δείπνο στην Λευκωσία

«Σημαδιακή» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τη σημερινή ημέρα στην πορεία του ως Έλληνα πολίτη, διότι έχει αντλήσει διδάγματα τα οποία, όπως σημείωσε, του δίδουν τη δύναμη να συνεχίσει να επιτελεί τα καθήκοντά του.

Σε αντιφώνηση στο δείπνο που παρέθεσε απόψε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται σε μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και μία κυριαρχία. «Πλήρη κυριαρχία, η οποία να ισχύει εντός των συνόρων και πέραν αυτών για όλα τα δικαιώματα, κυρίως εκείνα που αφορούν τα ζητήματα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων» επισήμανε. Επίσης, έκανε σαφές ότι το Κυπριακό δεν μπορεί παρά να λυθεί με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, προσφωνώντας τον Έλληνα ομόλογό του, τόνισε ότι η παρουσία του αποτελεί απόδειξη του διαχρονικού ενδιαφέροντος και της αγωνίας του ελληνικού λαού για την επιβίωση των Ελλήνων της Κύπρου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις άρρηκτες σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και στους ακατάλυτους δεσμούς που ενώνουν τον μητροπολιτικό με τον κυπριακό Ελληνισμό. Είπε ακόμα ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για «τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στο Κυπριακό», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι παρά τις δυσκολίες παραμένει αμετάθετος ο στόχος για λύση του προβλήματος που να τερματίζει την εισβολή και την κατοχή, να αποκαθιστά τις ανθρώπινες ελευθερίες όλων των Κυπρίων και να επανενώνει τη χώρα με λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στην κυπριακή Βουλή διαμήνυσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η ΑΟΖ της Κύπρου, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, αποτελεί ζώνη προστατευόμενη από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Κάθε προσβολή της, πρόσθεσε, «συνιστά προσβολή της ΕΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top