Τσίπρας: Δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε άνευ όρων – Στηρίξτε την εθνική προσπάθεια

Επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση: Μας άφησαν άδεια ταμεία

«Η χώρα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία και πρωταγωνιστής σε αυτό θα είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έκτακτη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του θέλει έναν έντιμο συμβιβασμό αλλά «δεν πρόκειται να συνθηκολογήσει άνευ όρων». «Το γνωρίζουν αυτό όλοι σε Ελλάδα και Ευρώπη και γι’ αυτό δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο. Γι΄ αυτό, όμως, και μας στηρίζει η ελληνική κοινωνία» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως δεν υπάρχει μυστική διπλωματία.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ήρθε η ώρα «να πούμε αλήθειες», ενώ επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας πως άφησε άδεια ταμεία. Παράλληλα, έκανε λόγο για «ανικανότητα», λέγοντας πως «ο νόμος σας για τις 100 δόσεις ήταν τόσο ελλιπής, ώστε έφερε μόλις 70 εκατ. ευρώ, ενώ εμείς μόλις σε μία εβδομάδα φέραμε 100 εκ. ευρώ».
«Παρά την ασφυκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε καταφέραμε τη συμφωνία ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνησή του θα υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και όχι το μέιλ Χαρδούβελη. Μάλιστα, τόνισε πως με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου άνοιξε και το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης με ένα ερώτημα: «Θα συνεχίσετε να φέρεστε σαν φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου; Αυτό είναι το ερώτημα. Και πρέπει απόψε να απαντηθεί χωρίς μισόλογα». Παράλληλα, κάλεσε προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά και τον Σταύρο Θεοδωράκη να πουν εάν είναι μνημόνιο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ή η ρύθμιση για τις 100 δόσεις.
«Το μνημόνιο απέτυχε και πέρασε στην ιστορία, έχουμε την ευκαιρία για ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η ελληνική κοινωνία καταλαβαίνει και στηρίζει την κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για το θέμα της φοροδιαφυγής λέγοντας πως «μόλις 10 αιτήματα έχουν κατατεθεί στην Ελβετία από την Ελλάδα», ενώ εξαπέλυσε και προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ: «Η κυβέρνηση δεν δίστασε να πει λέξεις όπως αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία αλλά και Siemens, πολεμικές αποζημιώσεις, ακόμη και μέσα στο Βερολίνο. Έπραξα ορθά κ. Σαμαρά που τα είπα αυτά στο Βερολίνο ή έπρεπε να πως και εγώ ουδείς αναμάρτητος;».
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται και ματώνει για να σταματήσει να ματώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Έχουμε διαλέξει πλευρά εδώ και πολύ καιρό. Και ζητάμε σήμερα αυτό να το κάνει και κάθε κόμμα στη Βουλή. Είναι εθνική προσπάθεια, καταλάβετέ το» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top