ΝΥΤ: «Έχει ο Αλέξης Τσίπρας τα κότσια να τα σπάσει με την αριστερή φράξια»;

«Βλέπουν» χρεοκοπία στα μέσα Απριλίου

ΝΥΤ: «Έχει ο Αλέξης Τσίπρας τα κότσια να τα σπάσει με την αριστερή φράξια»;

​Νέα σενάρια χρεοκοπίας για την Ελλάδα στα μέσα Απριλίου επαναφέρει ο αρθρογράφος των New York Times, Χιούγκο Ντίξον, ο οποίος τονίζει ότι αν δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός, τότε θα μπορούσε να υπάρξει περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων ακόμα και το τετραήμερο του Πάσχα.

«Έχει ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τα κότσια να τα σπάσει με την αριστερή φράξια του κόμματός του; Η μοίρα της Ελλάδας κρέμεται από αυτή την απάντηση. Οι προοπτικές της Ελλάδας είναι επικίνδυνες», γράφει ο Ντίξον και προσθέτει:

«Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στα μέσα Απριλίου, εκτός εάν οι πιστωτές της ευρωζώνης δανείζουν περισσότερα χρήματα ή βρει ρευστό από άλλες πηγές. Το κεντρικό ζήτημα βραχυπρόθεσμα είναι κατά πόσον οι προτάσεις μεταρρύθμισης, που η Αθήνα σχεδιάζει να υποβάλει προς τους πιστωτές, τη Δευτέρα θα είναι αρκετές για να ξεκλειδώσουν κάποια πίστωση».

nyt.jpg

Μάλιστα ο αρθρογράφος των New York Times σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν την λίστα των μεταρρυθμίσεων, χωρίς όμως να έχει γίνει σημαντική πρόοδος με τα τεχνικά κλιμάκια και σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βαρουφάκη περί ρήξης τόνίζει:

«Το συμπέρασμα ήταν ότι η Αθήνα θα χρεοκοπήσει εάν δεν εξασφαλίσει μια αποδεκτή συμφωνία με τους πιστωτές της. Μια τέτοια ρήξη θα μπορούσε να συμβεί, στις 9 Απριλίου, όταν η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που χρωστάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Ο Νίξον δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο μιας πρόωρης πρ��σφυγής στις κάλπες, επισημαίνει όμως ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η έγκριση των χειρισμών της κυβέρνησης μειώθηκε από το 83% τον Φεβρουάριο, στο 60% την περασμένη εβδομάδα.

«Η δημοτικότητά του Α. Τσίπρα θα μπορούσε πιθανότατα να βυθιστεί περαιτέρω εάν τα ATM ξεμείνουν από χρήματα μέσα σε λίγες ημέρες και εάν βασικά αγαθά, όπως η βενζίνη θα πρέπει να παρέχονται με δελτίο μετά την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου», αναφέρει το άρθρο των New York Times και καταλήγει:

«Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε στη συνέχεια να εκδιώξει τους ακραία αριστερούς και να αντικαταστήσει μέλη του Κοινοβουλίου με μετριοπαθείς. Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές με ενισχυμένη πλειοψηφία. Το πρόβλημα είναι ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει το θάρρος να τα σπάσει με τους συντρόφους του. Δεν είναι σαφές αν ο ίδιος είναι αρκετά σκληρός για να κάνει κάτι τέτοιο. Κι αυτό, πράγματι θα πρέπει να είναι μια ρήξη με την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του και όχι με τους πιστωτές του».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top