Τσίπρας: «Ναι» στη ρήξη αλλά με τη διαπλοκή

«Θέλουμε λύση με την Ευρώπη – Δεν συζητώ για τρίτο μνημόνιο»

«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ληφθούν νέα υφεσιακά μέτρα που θα αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης» διαβεβαιώνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δηλώνει ότι είναι έτοιμος για ρήξη «αλλά με τη διαπλοκή» και αντίστοιχα «για λύση με την Ευρώπη».

«Η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και την απομείωσή του. Επομένως από την πλευρά μας δεν υπάρχει ζήτημα ούτε τρίτου μνημονίου, ούτε βεβαίως νέου δανείου» ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός.

«Όχι» σε περικοπές μισθών και συντάξεων

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων ή «κάποιο άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».

Ο πρωθυπουργός αφήνει αιχμές για την ΕΚΤ, τονίζοντας ότι «θα μπορούσε να μην έχει εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα στην περίπτωση της Ελλάδας», ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης: «Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται την επιστροφή στο μνημόνιο, αλλά θα συνεχίσουμε να τις απογοητεύουμε».

«Αν μου το ζητήσει ο Σαμαράς, θα τον συναντήσω»

Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν μιλά για ιδιωτικοποιήσεις αλλά «για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και η απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Αναφερόμενος στο εν��εχόμενο σύγκλισης σύσκεψης πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν βρίσκει κάποιο λόγο γι’ αυτό, ενώ δηλώνει έτοιμος να συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά «εάν ζητήσει κάτι τέτοιο».

Στηρίζει Βαρουφάκη, Κωνσταντοπούλου, Κατρούγκαλο

Ο κ. Τσίπρας στηρίζει ανοικτά τόσο τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου όσο και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Είναι ένα από τα κεντρικά στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και η στρατηγική του στη διαπραγμάτευση αφορά συλλογικές επεξεργασίες και όχι προσωπική στάση» δηλώνει για τον υπουργό Οικονομικών, ενώ για την Πρόεδρο της Βουλής σημειώνει πως «στοχεύει να αναβαθμίσει την κοινοβουλευτική λειτουργία και να βάλει τέλος στην απαξίωση της νομοθετικής εξουσίας. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια τη στηρίζω ανεπιφύλακτα».

Για τον κ. Κατρούγκαλο, ο πρωθυπουργός δηλώνει: «Εκτιμώ ότι έχει δώσει επαρκέστατες εξηγήσεις και το θέμα συντηρείται από την αντιπολίτευση για λόγους εντυπώσεων».

«Εξαιρετική η σχέση μου με Καμμένο»

Ο πρωθυπουργός διαλύει και τα «σύννεφα» (που σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα είχαν μαζευτεί πάνω από τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) τονίζοντας ότι έχει εξαιρετική συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο.

Μήνυμα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι δεν έχει διαπιστώσει έως τώρα τάση προσωπικών στρατηγικών από στελέχη του κόμματος, αλλά σημειώνει πως «αν υπάρξουν στελέχη στο μέλλον που θα βάλουν το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top