Η παρεξήγηση με τους Πολωνούς και η συγνώμη του Φλαμπουράρη

Τι είπε ο υπουργός Επικρατείας και προκάλεσε αντιδράσεις

Η παρεξήγηση με τους Πολωνούς και η συγνώμη του Φλαμπουράρη

«Τελεία» στην παρεξήγηση που δημιουργήθηκε με τους Πολωνούς που ζουν στην Ελλάδα θέλει να βάλει ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος ζήτησε συγνώμη κάνοντας λόγο για «αδυναμία» της στιγμής.

Η αρχή του… κακού έγινε μετά από δήλωση του υπουργού Επικρατείας στον Σκάι 100.3. Ο κ. Φλαμπουράρης, αναφερόμενος στο Γ’ Ράιχ και τα δύσκολα χρόνια της ναζιστικής κατοχής είπε χαρακτηριστικά πως «όλοι (σ.σ.: οι Ευρωπαίοι) υποφέραμε, εκτός από τους Αυστριακούς και τους Πολωνούς που ήταν σύμμαχοι».

Η αναφορά του αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Πολωνών που ζουν στην χώρα μας, η οποία εκφράστηκε μέσω της πολωνικής πρεσβείας.

Κάνοντας λόγο για «κατακριτέο και επονείδιστο λάθος» και «βαριά προσβολή», η επιστολή της πολωνικής πρεσβείας ζητά από τον κ. Φλαμπουράρη την επίσημη αναγνώριση του λάθους του και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Ο κ. Φλαμπουράρης, με νεότερη δήλωσή του, διόρθωσε το λάθος κάνοντας λόγο για «τρομερή παρεξήγηση» και για «αδυναμία της στιγμής», ζητώντας συγνώμη.

Η επιστολή των Πολωνών

Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα

Chargé d’ Affaires a.i. Mrs. Sandra Harmoza

Στις 12 Μαρτίου, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, στην εκπομπή «Ημερολόγιο» του κ. Παύλου Τσίμα, ανείπωτα έκπληκτοι ακούσαμε τον Έλληνα Υπουργό Επικρατείας κύριο Αλέκο Φλαμπουράρη να αναφέρεται στην πολεμική «συμμαχία» των Πολωνών με τον γερμανικό ναζισμό. Ο Έλληνας Υπουργός διακόπτοντας το σχόλιο του δημοσιογράφου για το ότι το ζήτημα των απαιτούμενων από την ελληνική πλευρά αποζημιώσεων αφορά μόνο τους Έλληνες και τους Γερμανούς, υποστήριξε πως αυτό αφορά όλους τους Ευρωπαίους, και συμπλήρωσε: «Όλοι υποφέραμε, εκτός των Αυστριακών και των Πολωνών που ήταν σύμμαχοι».

Αυτό το τόσο κατακριτέο και επονείδιστο λάθος του υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικής Κυβέρνησης θα μπορούσε να διορθωθεί την ίδια στιγμή, ακόμα στον αέρα. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, ούτε εκείνη τη στιγμή, ούτε και μέχρι σήμερα. Αναρωτιόμαστε: Γιατί;

Με αυτό το σχόλιο, που συνιστά βαριά (έστω και αθέλητη) προσβολή εις βάρος του πολωνικού λαού και της ιστορίας του, αισθανθήκαμε ντροπή όλοι, Έλληνες και Πολωνοί οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα και την έχουν σαν δεύτερη πατρίδα.

Ζούμε στην Ενωμένη Ευρώπη, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη. Αλλά δεν σεβόμαστε και δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ, με την όποια διαστρέβλωση της Ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας.

Οι παρακάτω υπογράφοντες περιμένουμε από εσάς την επίσημη αναγνώριση του λάθους που κάνατε Κύριε Υπουργέ, καθώς και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Η δήλωση του κ. Φλαμπουράρη

Αγαπητοί/ες κύριοι και κυρίες,

Πήρα την επιστολή σας και θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν εννοούσα αυτό που εκφράστηκε με αυτή μου τη φράση, γιατί αυτό πλήττει βάναυσα την αλήθεια εκείνης της μαύρης εποχής.

Έχω την αίσθηση ότι υπήρξε μια τρομερή παρεξήγηση που οφείλεται μάλλον στις σχέσεις και τις συμμαχίες μεταγενέστερων περιόδων.

Στο βαθμό που η παρεξήγηση αυτή οφείλεται σε εμένα από αδυναμία της στιγμής, ζητώ συγνώμη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top