Βούτσης: Έρχονται επαναπροσλήψεις, αλλαγές στον Καλλικράτ�� και παράταση στους κόκκινους δήμους

Συνέντευξη τύπου για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΣ

​Συνέντευξη τύπου για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών, τις επιμέρους αλλαγές που σχεδιάζονται για τον Καλλικράτη και την συνεργασία με τους θεσμούς έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης.

Όπως είπε ο κ.Βούτσης, το νομοσχέδιο για τις επαναπροσλήψεις θα εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι 1.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ το 1998 να συμπεριληφθούν στις 15.000 προσλήψεις που θα γίνουν.Σε αυτό το σχέδιο νόμου, συμπεριλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν το Πειθαρχικό των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τον κ.Βούτση, το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά στην αξιολόγηση, την επιλογή προϊσταμένων και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που πλέον δεν θα ασκούν έλεγχο σκοπιμότητας. Τον ερχόμενο μήνα, όπως ο ίδιος είπε, το υπουργεί�� θα προχωρήσει σε δημόσια προκήρυξη θέσεων για τους νέους γενικούς γραμματείς των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίοι θα προέρχονται από τους διευθυντές των υπηρεσιών.

Το τρίτο νομοσχέδιο θα αφορά το μεταναστευτικό. Θα συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις για την απόδοση ελληνικής υπηκοότητας και θα αποσαφηνίζεται η αλλαγή αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων υπουργείων στα θέματα μεταναστών και προσφύγων. Ειδικά για τα κέντρα κράτησης, ο κ.Βούτσης είπε ότι δεν μπορούν να κλείσουν αν προηγουμένως δεν δημιουργηθούν νέες δομές, αφήνοντας αιχμές για κατάχρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουν δοθεί για τη διαχείρισή τους.

Σύμφωνα με τον κ.Βούτση, σε ότι αφορά τους λεγόμενους «κόκκινους» δήμο��ς, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους προϋπολογισμούς τους, δίνεται δίμηνη παράταση στο πρόγραμμα εξυγίανσης, προκειμένου να βρεθεί πραγματική λύση και όχι να επαναληφθεί το κουκούλωμα με πολιτικά κριτήρια. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των δήμων, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι θα υπάρξουν νέες συμφωνίες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορέσει να προταθεί ένα νέο πλαίσιο.

Επίσης, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι σε επόμενο στάδιο θα υπάρξουν αλλαγές στην χωροταξία των Δήμων σε σχέση με τον Καλλικράτη, αν και όπως είπε οι αλλαγές αυτές δεν περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του υπουργείου για το πρώτο εξάμηνο. Σημειώνεται ότι συζητείται να δημιουργηθούν ενδεχομένως 10 – 12 Δή��οι, μετά από συζήτηση με την ΚΕΔΕ και τους φορείς, με βάση την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που έχουν παρατηρηθεί σε ορεινές και πολύ ορεινές περιοχές, αλλά και σε νησιά λόγω του μεγέθους των Δήμων που είχαν συγκροτηθεί στο πλαίσιο του Καλλικράτη.

Τέλος, ο κ.Βούτσης αφού παρείχε πλήρη κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλο, με τον οποίο όπως είπε θα εισηγηθούν από κοινού το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση στη Βουλή, διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα κλιμάκια των θεσμών, ώστε να υπάρξει ένα πολύ πιο αποτελεσματικό κράτος, χωρίς περικοπές μισθών και απομείωση των εργασιακών σχέσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top