ΔΝΤ: Όντως μίλησαν Λαγκάρντ και Τσίπρας- Η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις

"Τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου βρίσκονται στην Αθήνα"

ΔΝΤ: Όντως μίλησαν Λαγκάρντ και Τσίπρας- Η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις

​O αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ επιβεβαίωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της γενικής διευθύντριας του Ταμείου με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε ο ίδιος κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον έγινε μια «εποικοδομητική συζήτηση» που επικέντρωσε στα επόμενα βήματα και επιβεβαίωσε την στήριξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο ερώτημα αν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ να καθυστερήσει η καταβολή της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος του Ταμείου απάντησε, πως «η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει παράταση για την αποπληρωμή της δόσης».

Σύμφωνα με τον κ.Μάρεϊ, βάση κανονισμού του ΔΝΤ εάν οποιαδήποτε χώρα δεν πληρώσει οποιαδήποτε δόση, αυτό από μόνο του αποτελεί "χρηματοπιστωτικό γεγονός" και η συγκεκριμένη χώρα δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί στο μέλλον.

Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, αφού τόνισε πως το ΔΝΤ πάντοτε παίρνει ρίσκο όταν αποφασίζει να χρηματοδοτήσει μια χώρα, εκτίμησε πως στην περίπτωση της Ελλάδας οι δόσεις θα αποπληρωθούν στην ώρα τους.

Ο κ.Μάρεϊ ξεκαθάρισε πως τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ βρίσκονται στην Αθήνα και κάνουν την δική τους αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, η Ελλάδα έχει πρόβλημα στο φορολογικό και τα πλούσια στρώματα της Ελλ��νικής κοινωνίας πρέπει να μάθουν να πληρώνουν τους φόρους τους.

Τέλος, ο κ.Μάρεϊ διέψευσε το δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι ο χειρότερος «πελάτης» του ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια. Όπως τόνισε ο ίδιος, «το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια επενδυτική τράπεζα… Aπλώς ανακυκλώνουμε χρήματα και θέλουμε να είμαστε σωστοί και δίκαιοι προς όλες τις χώρες, γι᾽ αυτό είναι σημαντικό όλες οι αποπληρωμές να γίνονται στην ώρα τους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top