Άναψαν τα αίματα στη Βουλή μεταξύ Λαφαζάνη – Μητσοτάκη για τη ΔΕΗ

Οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση στο επίκεντρο της διαφωνίας

​Για ευτελή προπαγάνδα σε βάρος της ΔΕΗ κατηγόρησε τη ΝΔ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Κ. Μητσοτάκη, αναφορικά με τα προνόμια που προβλέπονται για τους εργαζόμενους στη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε.

«Θα σας στενοχωρήσω πολύ σήμερα, κ. Μητσοτάκη. Οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΗ είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όταν ανέλαβα εγώ υπουργός είχαν ολο��ληρωθεί και η Συλλογική Σύμβαση είχε συνομολογηθεί», είπε ο κ. Λαφαζάνης και αναρωτήθηκε για δεν υπήρξε ανάλογη αντίδραση όταν υπέγραψαν αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις, τα ΕΛ.ΠΕ, η ΣΤΑ.ΣΥ και η ΔΕΣΦΑ.

«Η ΔΕΗ σας ενοχλεί. Η ΔΕΗ είναι στο στόχαστρο το δικό σας, των κυβερνήσεων των προηγούμενων, και βεβαίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί είναι στο στόχαστρο; Για τον απλό λόγο ότι την τεμαχίσατε, θέλατε να την τεμαχίσετε τη ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή δηλαδή, να τη διαλύσετε και να την ξεπουλήσετε. Να την ιδιωτικοποιήσετε. Γιατί η ΔΕΗ είναι για σας ένα βάρος για την ελληνική κοινωνία. Ε, δεν θα σας περάσει. Δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, δεν πρόκειται να τεμαχιστεί, δεν παραχωρείται, δεν εκχωρείται. Αντίθετα, θα μείνει μεγάλη η ΔΕΗ, θα ανασυγκροτηθεί και θα παίξει ακόμη και πιο ουσιαστικό ρόλο για να φύγουμε από την κρίση», είπε σε έντονο ύφος ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης νωρίτερα είχε καταγγείλει την συλλογική σύμβαση στη ΔΕΗ, καθώς όπως τόνισε, η επιχείρηση δεσμεύεται ότι θα προβαίνει στην κάλυψη της δαπάνης κατά ανώτατο όριο 6 ευρώ ημερησίως ανά εργαζόμενο, του κόστους σίτισης στις καντί��ες που λειτουργούν σε ορυχεία και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

«Έξι ευρώ λοιπόν τροφεία, δηλαδή μια έμμεση αύξηση του μισθού του κάθε εργαζόμενου κατά περίπου 70 ευρώ το μήνα για όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ σε βάθος χρόνου, ισοδυναμεί με ετήσιο κόστος της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο φυσικά θα το επωμιστεί η ΔΕΗ. Ανάμεσα στα άλλα, τα οποία προβλέ��ει η συλλογική σύμβαση εργασίας, είναι και η παρακράτηση 2 ευρώ μηνιαίως από τις αποδοχές κάθε εργαζόμενου υπέρ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και προβλέπεται επίσης ότι θα χορηγηθεί προσαύξηση βάρδιας σε συνδικαλιστές που παρόλο ότι είναι αποσπασμένοι και δεν εργάζονται, θα αντιμετωπίζονται σαν να εργάζονται κανονικά και μάλιστα σε βάρδια», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Ρωτάω κύριε υπουργέ, γνωρίζατε ότι θα υπογραφεί αυτή η συλλογική σύμβαση εργασίας; Είναι ακριβής η δήλωση του αντιπροέδρου της ΔΕΗ ότι συναντηθήκατε μαζί με το σωματείο και δώσατε το πράσινο φως στην υπογραφή αυτής της σύμβασης; Διότι το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει άμεσα ή έμμεσα ακόμα το 54% της ΔΕΗ. Ποια είναι η άποψη λοιπόν του κύριου μέτοχου, του ελληνικού δημοσίου για μια τέτοια συλλογική σύμβαση; Επιδοκιμάζετε τέτοιες διακριτικές μεταχειρίσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν απολαμβάνουν τέτοιων προνομίων;» επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ζητάτε από εμένα να κάνω παρέμβαση σε μια συνομολογημένη συλλογική διαπραγμάτευση; Οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις είναι ελεύθερες και κατά τη διάρκεια τους δεν μπορούσε να γίνει παρέμβαση από την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο όταν είναι συνομολογημένη. Θα ήταν μια επέμβαση η οποία θα καταργούσε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση με ωμό και με ξεδιάντροπο τρόπο», απάντησε ο κ. Λαφαζάνης και αφού κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και «χονδροειδείς ανακρίβειες», τόνισε:

«Η σύμβαση υπογράφηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο. Προσωπικά, εγώ δεν αναμίχθηκα σε αυτή τη σύμβαση, δεν έδωσα ούτε πράσινο ούτε κόκκινο φως, σεβάστηκα το αποτέλεσμα της, όπως σεβόμαστε και θα σεβαστούμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις τις οποίες δεν διεξάγει η κυβέρνηση. Τις διεξάγουν οι διοικήσεις και οπωσδήποτε πρέπει να είναι ��άντοτε ελεύθερα συνομολογούμενες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top