Α. Μητρόπουλος: «Δε θα δεχθεί ο Τσίπρας μείωση μισθών και συντάξεων»

«Ο πρωθυπουργός έθιξε μπροστά στην κα Μέρκελ θέματα ταμπού»

​Για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real Fm, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Α. Μητρόπουλος.

«Με την επιτυχημένη παρουσία του προέδρου μας στη συνάντηση με την κα. Μέρκελ, το ελληνικό ζήτημα έχει αναδειχθεί και έχει πάει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Φύγανε οι οικονομολόγοι από τη μέση και ανέλαβε τη διαπραγμάτευση ο Πρωθυπουργός που κατάφερε μπροστά στην Γερμανίδα καγκελάριο να θίξει και θέματα ταμπού. Μέχρι τώρα, ό,τι ήταν να αναδειχθεί και ό,τι ήταν αφανές, αναδ��ίχθηκε. Στην πρώτη φάση με τον κ. Βαρουφάκη και τώρα που πήρε τα σκήπτρα ο Πρωθυπουργός μας. Οι δανειστές, φάνηκε και από το 1.200.000 ευρώ, ότι τα νομοτεχνικά ζητήματα που παρανόμως επικαλείται η άλλη πλευρά των δανειστών, θα αρθούν και θα δοθεί αυτό το μικρό ποσό το οποίο είναι σημαντικό για την κυβέρνηση», είπε ο κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση κατάφερε, με την ευελιξία των μεταρρυθμίσεων, όπως είχε συμφωνηθεί στις 20 Φλεβάρη, να δεχθεί η ίδια την ευθύνη σε μία περίπτωση αυτοαξιολόγησης. Να σταματήσει την 5η αξιολόγηση που θα γινόταν με την ευθύνη των δανειστών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όποτε έχει μιλήσει και μετά τη συνάντηση με την κα. Μέρκελ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα για μισθούς, συντάξεις ��αι περεταίρω αποδόμηση του κοινωνικού κράτους».

Ο κ. Μητρόπουλος εξέφρασε επίσης την ελπίδα η άρση της πιστωτικής ασφυξίας εκ μέρους των δανειστών να μη συνδυαστεί με επιβολή νέων μέτρων που θα πλήξουν περεταίρω τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

«Δεν υπάρχει περιθώριο να συμπιεστούν περεταίρω οι μισθοί και οι συντάξεις. Δεν θα δεχθεί ο Τσίπρας», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Όσον αφορά στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση ελπίζει πως θα αποδώσει το μέτρο των 100 δόσεων, αλλά και οι νέες ρυθμίσεις που προτίθεται να φέρει στη Βουλή για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Μέχρι τελευταία στιγμή, ο πρόεδρός μας, η κυβέρνησή μας θα δώσει μάχη, να μην υπάρξουν αλυσιτελείς παρεμβάσεις όπως υπήρχαν μέχρι τώρα. Αυτή είναι η μάχη που δίνει ο Τσίπρας και νομίζω ότι εν τέλει οι δανειστές θα πειστούν ότι και τη ρευστότητα θα εξασφαλίσουμε αλλά και μέτρα άλλα πολύ σκληρά για τον λαό μας δεν θα χρειαστεί να πάρουμε», σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος και συνέχισε:

«Υπάρχει η σημαντική παρουσία μας σήμερα στην Κίνα. Ξέρουμε το ενδιαφέρον της κινέζικης πλευράς και άλλων σημαντικών διεθνών οικονομικών παραγόντων. Σε κάθε περίπτωση, η μάχη που θα δώσει ο Τσίπρας και τη δίνει μέχρι τώρα σθεναρά και επαρκώς, είναι να μην συμπιεστούν περεταίρω αυτά τα οποία περιέγραψα. Εδώ θα κριθούμε. Στο κοινωνικό ζήτημα θα κριθεί το έργο της Αριστεράς, στο κοινωνικ�� ζήτημα θα κριθεί η αγάπη και η αξιοπιστία που μας δίνει ο λαός μας».

Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε επίσης ότι απεύχεται τη ρήξη και ότι πιστεύει πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εντός της ευρωζώνης.

Όσο για τον Γ. Βαρουφάκη και τον πόλεμο που δέχεται είπε:

«Θεωρώ άκρως επιτυχημένη την παρέμβαση του κ. Βαρουφάκη. Δημιούργησε το καλύτερο δυνατό έδαφος για να πολιτικοποιηθεί το ζήτημα όπως ανέλαβε ο πρόεδρός μας να διεκπεραιώσει συνεπώς δεν συμμερίζομαι κριτικές, συνειρμούς, υπαινιγμούς για τη μέχρι τώρα πορεία του κ. Βαρουφάκη γιατί ανέδειξε εκείνες τις πλευρές, έτσι και τόσο, που οι δανειστές είτε τις υποτιμούσαν, είτε δεν ήθελαν να υπάρχουν στο τραπέζι, είτε τις παραμέριζαν από τη συζήτηση. Ο Βαρουφάκης, μόνο θετικά μέχρι τώρα συνέβαλε στην ανάδειξη του ελληνικού ζητήματος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top