Γ. Βαρουφάκης: «Το τοξικό παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών πρέπει να σταματήσει»

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν για να επανασχεδιαστεί η νομισματική ένωση»

​Για την κρίση που βασανίζει εδώ και πέντε χρόνια την Ελλάδα, αλλά και την εχθρότητα μεταξύ των Ευρωπαίων κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης σε άρθρο του στο Project Syndicate.

Το άρθρο έχει τίτλο «Αποκλιμακώνοντας την πολιτική πικρίας της Ευρώπης» και σ’ αυτό ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται στην άσεμνη χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο που πρόβαλε το κρατικό γερμανικό κανάλι ARD, τονίζοντας ότι ο ίδιος από το 2010 και μέχρι σήμερα εστιάζει τ��ν επιχειρηματολογία του στα λάθη που έχουν γίνει για την διάσωση της Ελλάδας.

«Πέντε χρόνια μετά, η Ελλάδα παραμένει σε κρίση. Η εχθρότητα μεταξύ των Ευρωπαίων βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της, κυρίως με Έλληνες και Γερμανούς να έχουν βυθιστεί ηθικά, δείχνοντας ο ένας στον άλλο το δάχτυλο και παρουσιάζοντας ανοιχτό ανταγωνισμό», αναφέρει στο άρθρο του ο υπουργός Οικονομικών και συνεχίζει:

«Αυτό το τοξικό παιχνίδι κατηγοριών ευνοεί τους εχθρούς της Ευρώπης. Πρέπει να σταματήσει. Μόνο τότε η Ελλάδα - σαφώς με τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, τους οποίους επίσης ενδιαφέρει η ανάκαμψη της χώρας - θα μπορέσει να εφαρμόσει αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης. Αυτό είναι απαραίτητο για να είναι σε θέση η Ελλάδα να εξοφλήσει τα χρέη της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες της».

Αναφερόμενος στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ο κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για πρόοδο και τονίζει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως.

«Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εργαστούν από κοινού για να επανασχεδιάσουν τη νομισματική ένωση, έτσι ώστε να υποστηρίζει την ευημερία για όλους, αντί να τροφοδοτεί την αμοιβαία δυσαρέσκεια. Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο. Όμως, με μια ισχυρή αίσθηση του σκοπού, μια κοινή προσέγγιση, και ίσως μια ή δύο θετικές χειρονομίες, αυτό μπορεί να επιτευχθεί», καταλήγει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top