Bloomberg: Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

«Η παραμονή στο ευρώ, η τούμπα και η καταστροφή»

«Ένα ζοφερό κομφούζιο: Πως η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Bloomberg, το οποίο δίνει τα τρία σενάρια της επόμενης μέρας για την Ελλάδα.
Σενάριο Α: Η αποφυγή του Grexit
Ο Τσίπρας, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να άρει τους σκληρούς όρους των δανείων σωτηρίας, υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών.
Η μικροπολιτική του στράγγιξε τα ταμεία και έκοψε τα πόδια στις ελληνικές τράπεζες. Αντιμέτωπος με τις επιλογές ή της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ ή της εφαρμογής της λιτότητας σε αντάλλαγμα για δάνεια, ο Τσίπρας παίρνει τα χρήματα και η ΕΚΤ διατηρεί τη στήριξή της στο οικονομικό σύστη��α.
Την ώρα, όμως, που η βοήθεια ρέει, οι ημέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες καθώς οι περισσότεροι σκληροί υποστηρικτές της προχωρούν σε ανταρσία. Ένας νέος συνασπισμός σχηματίζεται και με τη στήριξη από φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης ο Τσίπρας παραμένει στην εξουσία ή διεξάγονται εκλογές.
Η παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ τελικά διασφαλίζεται καθώς τα νέα δάνεια χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και τα ταμεία της χώρας αποκαθίστανται. Η Ελλάδα λαμβάνει καλύτερους όρους αποπληρωμής για τα δάνεια σωτηρίας και πιο επιεικείς όρους για να δαμάσει τη λαϊκή αντίδραση.
Σενάριο Β: Hotel California
Το Bloomberg υπενθυμίζει τη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη για τη συμμετοχή στο ευρώ, ότι του θυμίζει τους στίχους του τραγουδιού των Eagles από το 1967 («Μπορείς να αποχωρήσεις όποτε θέλεις αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις»).
bloom.jpg
Αυτή η αλυσίδα των γεγονότων μπορεί να ακολουθήσει αν ο Τσίπρας αποτύχει να πετύχει έναν συμβιβασμό αποδεκτό από τα ενδιαφερόμενα μέρη που εκτείνονται από τη γερμανική κυβέρνηση έως την κομμουνιστική τάση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Παραμένει το αδιέξοδο με τα δάνεια διάσωσης, τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης της Ελλάδας. Με τους ευρωπαίους ηγέτες απρόθυμους να συνεχίσουν, η ΕΚΤ κόβει τον ELA, τη γραμμή που κρατά στην επιφάνεια τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό απαιτεί την εφαρμογή των ελέγχων του κεφαλαίου - καθώς δεν υπάρχει αρκετό ρευστό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες - και πιθανόν ένα κλείσιμο των τραπεζών.
Το Bloomberg δίνει δύο υποσενάρια ως πιθανά αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για «τούμπα» και «check out».
Στο πρώτο σενάριο το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο κάνει λόγο για δραματικές συνέπειες του ελέγχου των κεφαλαίων που αναγκάζουν τον Τσίπρα σε συμβιβασμό και σε νέο συνασπισμό με βουλευτές από αντιπολιτευόμενα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Παράλληλα αναφέρεται σε δημοψήφισμα που του δίνει την εντολή για να αναστρέψει την πορεία και η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ αλλά με νέα ύφεση μπροστά της λόγω της αναστάτωσης.
Στο δεύτερο σενάριο, το Bloomberg μιλά για κλειστές τράπεζες και για λαϊκή δυσαρέσκεια με τη Γερμανία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ελαφρά πλειοψηφία για εκείνους που επιθυμούν έξοδο από την ευρωζώνη. Οι έλεγχοι κεφαλαίου δίνουν στην κυβέρνηση το χρόνο και το χώρο είτε να τυπώσει νέο νόμισμα είτε IOUs για εγχώριες πληρωμές. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δίνουν στην Ελλάδα ένα «γλυκαντικό», ένα δάνειο σε σκληρό νόμισμα για να αποτραπεί η πλήρης οικονομική κατάρρευση. Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες και τράπεζες χρεοκοπούν, την ώρα που κυκλοφορούν ταυτόχρονα το νέο νόμισμα και το ευρώ. Η Ελλάδα δεν έχει επίσημα φύγει από την ευρωζώνη - η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή για μα επιστροφή ��ε καλή κατάσταση - αν και η χώρα υποφέρει σε ένα οικονομικό καθαρτήριο.
Σενάριο Γ: Η καταστροφή
Στο τελευταίο σενάριο παρουσιάζεται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σε μια άτακτη χρεοκοπία εν μέσω διαδηλώσεων, με την κυβέρνηση να ρίχνει όλη την ευθύνη στους Γερμανούς.
Δεν δίνεται καμία βοήθεια για τη στήριξη του νέου νομίσματος και στην διατήρηση της εξυπηρέτησης των ομολόγων και του χρέους προς το ΔΝΤ. Αυτό πυροδοτεί τα ασφάλιστα χρεοκοπίας για όλους τους πιστωτές. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες καταρρέουν, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν χρόνια για να υπάρξει μια νέα κατάσταση.
Η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε μια δεύτερη ύφεση. Το χτύπημα από τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία του καπιταλισμού οδηγεί την ευρώπη πίσω στην ύφεση και αυξάνει την πίεση στις ευαίσθητες χώρες του ευρώ όπως η Ιταλία.
Η οικονομική κατάρρευση ανοίγει το δρόμο για τους εξτρεμιστές είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά για να καταλάβουν την εξουσία. Όσοι μπορούν φεύγουν από τη χώρα. Η αναστάτωση δημιουργεί αμφιβολίες για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Μια νέα - και ασταθής - κυβέρνηση στρέφεται στη Ρωσία για βοήθεια δίνοντας πρόσβαση στη Μεσόγειο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top