Κομισιόν: Ρεαλιστική αισιοδοξία για άρση της αβεβαιότητας

Μονόδρομος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τις εκταμιεύσεις σε Ελλάδα

Ισχυρές διαβεβαιώσεις έχει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι ο πρωθυπουργός προσωπικά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν πρόκειται να χάσουν άλλο χρόνο, αλλά «θα εργαστούν με ρεαλισμό για την ικανοποιητική ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, ώστε το Εurogroup να είναι σε θέση πολύ σύντομα να επεξεργαστεί και να προτείνει μια φόρμουλα εκταμιεύσεων έναντι νομοθετημάτων, πολύ σύντομα».

Αυτό ανέφερε στο star.gr ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης με καλή γνώση των συζητήσεων και των διαθέσεων της Κομισιόν.

Το παραπάνω αποτέλεσε άλλωστε και το θετικ�� επιστέγασμα της τηλεδιάσκεψης της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης, η οποία διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις ελληνικών αρχών και θεσμών στην Αθήνα θα ξεκινήσουν σήμερα.

«Δεν ετέθη ποτέ θέμα μιας λίστας που θα ερχόταν από το ελληνικό υπουργείο οικονομικών στο EWG, ο κατάλογος των μέτρων που θα επιτρέψει την έναρξη των εκταμιεύσεων είναι προϊόν συζητήσεων, δεν συντάσσεται στο σκοτάδι. Στο EWG θα φτάσει κάτι που οι τρεις θεσμοί θα έχουν προηγουμένως τεκμηριώσει» αναφέρει πηγή της ευρωομάδας.

Σε σχέση με τις εκταμιεύσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες του star.gr το επικρατέστερο σενάριο έχει ως εξής:

- staff level agreement στα μέσα της επόμενης εβδομάδας,

- τηλεδιάσκεψη EWG την επόμε��η Τετάρτη και του eurogroup σε επίπεδο υπουργών το αργότερο μια μέρα μετά

- εκταμίευση 500 εκ. ευρώ σε τρεις εργάσιμες από την έγκριση του eurogroup, απλά και μόνο με την ύπαρξη stuff level agreement,

- εκταμίευση 4 δόσεων συνολικού ύψους 3,2 δισ. (από τα 1,8 + 1,9 - 0,5) την επομένη της νομοθέτησης τεσσάρ��ν προαπαιτούμενων,

- εκταμίευση της δόσης 3,4 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, όταν ολοκληρωθεί η νομοθέτηση πλήρως

- πλήρης απόρριψη της επιστροφής των 1,2 δισ. ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Ειδικότερα σε σχέση με τα 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που η Ελλάδα ζήτησε από τον Προσωρινό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκπρόσωπος του ΕFSF δήλωσε τα εξής: «Το EWG είχε σήμερα μια πρώτη συζήτηση σε σχέση με το πόσο των ομολόγων που επιστράφησα�� από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον EFSF στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπάρχει καμία υπερπληρωμή (overpayment) από το ΤΧΣ στον EFSF. Το EWG θα εξετάσει πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα σε σχέση με αυτό το ζήτημα εν ευθέτω χρόνω».

Η εξέλιξη ήταν λογικά αναμενόμενη καθώς:

- η προηγούμενη κυβέρνηση έδρασε νομίμως και δεσμευτικά για τα 1,2 δισ. ευρώ,

- δεν είναι δυνατόν να κριθεί αναδρομικά η ανακεφαλαιοποίηση που αφορούσαν τα 1,2 δισ.

- δεν υπάρχει νομική βάση για την επιστροφή ομολόγων του EFSF προς άλλη χρήση,

- στις 26 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση έπραξε ότι έλεγε η συμφωνία και επέστρεψε τα ομόλογα και όχι τα κέρδη από την ανακεφαλαιοποιηση, άρα δεν υπήρξε υπερπληρωμή.

Συνεπ��ς όπως όλα δείχνουν ο μόνος δρόμος για την ενίσχυση της ρευστότητας του δημοσίου παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μέχρι τότε, όπως είπε και ο Ντάισελμπλουμ «οι Έλληνες έχουν ευτυχώς ακόμα την δυνατότητα να αναχρηματοδοτούνται μόνοι τους».

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top