Τσίπρας: Η μάχη που δίνουμε είναι για λογαριασμό όλης της Ευρώπης

Η πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Μεταπολίτευση

Τσίπρας: Η μάχη που δίνουμε είναι για λογαριασμό όλης της Ευρώπης

​«Η ελληνική επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός» ήταν το θέμα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η πρώτη που λαμβάνει χώρα από Έλληνα πρωθυπουργό στη Μεταπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τονίζοντας ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι βασικός κόμβος στην προσπάθεια για την αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας, ενώ συνεχίζοντας χαρακτήρισε την Ελληνική Επανάσταση ως «την πιο ευρωπαϊκή στιγμή του νεότερ��υ Eλληνισμού» και «γνήσιο πνευματικό τέκνο του Διαφωτισμού».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ιστορία δεν προσφέρεται για εύκολα μαθήματα και για εύκολα διδάγματα και νουθεσίες αλλά «είναι πολύτιμη και για τη σκέψη και για την πράξη» και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «αποτελεί και ιστορικά, αλλά και σήμερα, κομμάτι της Ευρώπης, κομμάτι των ευρωπαϊκών εξελίξεων, κομμάτι αναπόσπαστο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας».

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη πάντα βρίσκονταν σε αλληλεπίδραση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι ως εκ τούτου «το ελληνικό ζήτημα είναι ζήτημα της Ευρώπης, γιατί οι διαμάχες, οι συγκλίσεις, τα προβλήματα και οι λύσεις τους είναι ταυτόχρονα και ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά».

«Η επίδραση της Ελλάδας αρκετές φορές είναι δυσανάλογη με το δημογραφικό βάρος της» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει στη συνέχεια ότι «οι μάχες που δίνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση -για λογαριασμό του ελληνικού λαού αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης- για τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανάσχεση της καταστροφικής λιτότητας, είναι ταυτόχρονα μάχες ευρωπαϊκές».

«Είναι μάχες που αφορούν όλη την Ευρώπη, όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς είτε στο Νότο είτε στο Βορρά, είτε στην Ανατολή είτε στη Δύση» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι όταν οι λαοί παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση της ζωής, αν έχουν το δίκιο με το μέρος τους, «μπορούν να τα καταφέρουν όσο ισχυρούς αντιπάλους κι αν έχουν απέναντί τους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top