Είκοσι δύο ιδιωτικά συμφωνητικά κατέθεσε ο Κατρούγκαλος μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου

Προβλεπόταν δικηγορική αμοιβή 12%, όπως αποκαλύφθηκε από τον ΔΣΑ

Είκοσι δύο ιδιωτικά συμφωνητικά (εργολαβικά) με δικηγορική αμοιβή 12% για διεκδικήσεις εργαζομένων από το Δημόσιο, εμφανίζεται από τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, να κατέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου 2015, περίπου τρεις μέρες αφού ορκίστηκε υπουργός.

Αυτή τουλάχιστον είναι η ημερομηνία που πρωτοκολλήθηκαν (μπορεί να είχαν κατατεθεί νωρίτερα) στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών τα 22 ιδιωτικά συμφωνητικά, στα οποία προβλέπεται δικηγορική αμοιβή 12%, επί του ποσού που θα επιδικαστεί στους προσφεύγοντες για μισθολογικές διαφορές κατά του Δημοσίου. Μάλιστα, τα 22 συμφωνητικά, όπως άλλωστε έχει πει και ο ίδιος ο κ.Κατρούγκαλος, υπογράφονται 26 και 27 Ιανουαρίου 2015, από τον ίδιο, ως εκπροσώπου της δικηγορικής εταιρείας "Κατρούγκαλος και Συνεργάτες".

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δηλώσει ότι τα 22 αυτά συμφωνητικά αποτελούν την "τελευταία του πράξη" ως νομικού πριν αποχωρήσει από το νομικό γραφείο, που ίδρυσε, όταν διορίστηκε υπουργός.

Στην συνέντευξη που έδωσε το περασμένο Σάββατο ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι «κανένα από αυτά τα συμφωνητικά δεν αφορά απολυθέντα ή εργαζόμενο που μπήκε σε διαθεσιμότητα λόγω του μνημονίου», όπως τον εμφάνιζε το δημοσίευμα του "Βήματος".

Μάλιστα, στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός έδωσε στην δημοσιότητα το ένα από τα 22 έγγραφα που αφορούσαν εργαζόμενο στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας που ήθελε να κάνει έφεση κατά της μείωσης του μισθο�� του, το 2011 εξαιτίας του ενιαίου μισθολογίου.

Για να είναι εν ισχύ

Για να είναι εν ισχύ τα συμφωνητικά θα πρέπει μέσα σε 10 ημέρες από την υπογραφή του�� να κατατίθενται στην ΔΟΥ και στον ΔΣΑ, ενώ προβλέπεται πρόστιμο σε αντίθετη περίπτωση. Επίσης, σε περίπτωση διάλυσης της δικηγορικής εταιρείας ή αποχώρησης εταιρικού μέλους της πρέπει να συνταχθεί νέο εργολαβικό με τον εργαζόμενο που θέλει να προσφύγει στα δικαστήρια. Οι υποθέσεις αφορούσαν όλες εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που διεκδικούν από το Ελληνικό Δημόσιο διαφορές αποδοχών τους «από την μείωση των κάθε είδους αποδοχών τους, λόγω εφαρμογής των διατάξεων που θέσπισαν ο νόμος 4024/2011 και η σχετική μεταγενέστερη νομοθεσία».

Αμοιβή και με νομοθετική ρύθμιση

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα η δικηγορική αμοιβή (12%) «οφείλεται ακέραια και σε πε��ίπτωση συμβιβασμού, νομοθετικής ή κάθε άλλης εξώδικης ρύθμισης σε οποιοδήποτε στάδιο της αντιδικίας, σε αυτή δε την περίπτωση θα υπολογιστεί επί του ποσού επί του οποίου θα γίνει ο συμβιβασμός». Αρχικά, όμως ο κ.Κατρούγκαλος είχε υποστηρίξει ότι η καταβολή της αμοιβής αφορά μόνο δικαίωση σε δικαστήριο. Βέβαια, οι δικηγόροι επισημαίνουν πως αυτή η πρόβλεψη (12%) είναι απολύτως συνήθης και αναφέρεται σε όλα αυτού του τύπου τα συμφωνητικά, απλώς εν προκειμένω ο δικηγόρος, είναι και ο αρμόδιος υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, αντίγραφα των συμβολαίων ζήτησε και έλαβε και ο συντάκτης του επίμαχου δημοσιεύματος του "Βήματος", Βασίλης Χιώτης, ο οποίος στη χθεσινή του εκπομπή, δεσμεύτηκε ότι την Κυριακή θα ��χει νέες αποκαλύψεις για το θέμα.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ.Κατρούγκαλου, ο υπουργός την Πέμπτη, θα καταθέσει αγωγές εναντίον του Βασίλη Χιώτη και της εφημερίδας το "Βήμα", αλλά και εναντίον της γερμανικής εφημερίδας "Bild", που αναδημοσίευσε το θέμα κάνοντας λόγο για "σκάνδαλο διαφθοράς" στην κυβέρνηση Τσίπρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top