Και «φορομπηχτικό» κομμάτι έχουν οι κυβερνητικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις

Ποια δημοσιονομικά μέτρα θα προταθούν στους θεσμούς

Και «φορομπηχτικό» κομμάτι έχουν οι κυβερνητικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις
Και «φορομπηχτικό» κομμάτι θα έχουν οι «μεταρρυθμίσεις» που ετοιμάζεται να στείλει η κυβέρνηση στους θεσμούς εντός των επόμενων ημερών. Το στίγμα για λήψη περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων έδωσε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τη γερμανίδα κα��κελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπου είπε με νόημα ότι δεν πρέπει να γκρεμίσουμε τα θετικά που έγιναν την τελευταία 5ετία καθώς και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει ήδη να εξετάζουν τα σενάρια μέτρων για την τόνωση των φορολογικών εσόδων και την αντιμετώπιση της μαύρης τρύπας του φετινού προϋπολογισμού, η οποία όμως δεν έχει ακόμη μετρηθεί καθώς δεν έχει καθοριστεί ο φετινός δημοσιονομικός στόχος μετά την εγκατάλειψη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση δημοσιονομικά μέτρα θα προταθούν στους θεσμούς και θα επιλεγούν από ένα καλάθι το οποίο, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, περιλαμβάνει:

-αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, όπως είναι η αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των τσιγάρων, των οινοπνευματωδών ποτών και των καυσίμων. Μάλιστα, εφόσον υλοποιηθεί η κυβερνητική πρόθεση για σπάσιμο της εξίσωσης στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, θα μειωθεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης μπορεί να έρθει νωρίτερα.

-αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα ή υπηρεσίες. Στο τραπέζι βρίσκεται η εξαίρεση των κοσμοπολίτικων νησιών των Κυκλάδων από το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών καθώς και η υπαγωγή των ξενοδοχείων από το υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% στον μειωμένο συντελεστή 13% (μέτρο το οποίο περιλαμβανόταν και στο email Χαρδούβελη).

-θέσπιση εισπρακτικών ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση αδήλωτου εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η παροχή της δυνατότητας να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και προτάσεις για ρύθμιση «οικιοθελούς συμμόρφωσης» με την οποία οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν κατ’ αποκοπήν φόρο 15% ή 20% επί του ποσού που θα νομιμοποιούν.

-ουσιαστική διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015. Το βασικό σενάριο προβλέπει αλλαγή του ονόματος του φόρου και μερικά μερεμέτια, όπως η παροχή απαλλαγής για ορισμένο αριθμό τετραγωνικών της κύριας κατοικίας των φορολογούμενων. Ο στόχος για την είσπραξη ενός ποσού 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ δύσκολα θα αλλάξει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top