Μαξίμου για συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα: Θετική η αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού

Τα συμπεράσματα και η πολιτική διαπραγμάτευση

Θετική είναι η αποτίμηση που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου για τις χθεσινές επαφές του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ.

Σε άτυπη ενημέρωση, κάνει λόγο για αναγωγή της διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο και βγάζει έξι συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα.

1. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε μπροστά στην γερμανίδα Καγκελάριο τα θέματα της διαφθοράς με ευθεία αναφορά στην Siemens και τις γερμανικές επανορθώσεις. Όπως σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το θέμα των επανορθώσεων είναι «πρωτίστως ηθικό θέμα», όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έθεσαν ποτέ το θέμα, το υποβάθμισαν μάλιστα, πιστεύοντας ότι έτσι μπορούν διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις. «Διαψεύστηκαν» σχολιάζουν χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση.

2. Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στην καγκελάριο, ότι το μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία. Χαρακτηριστικά: α) Το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25% (από 12% το 2009) ενώ στους νέους αγγίζει ήδη το 60%. Πάνω από 2.000.000 πολίτες ζουν κάτω ή στα όρια της φτώχειας, ενώ το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει, β) Το ελληνικό χρέος παραμένει άλυτο. Από 127% του ΑΕΠ το 2009 έχει εκτιναχθεί στο 175% σήμερα, γ) Το εισόδημα των φτωχότερων στρωμάτων μειώθηκε κατά 86%, ενώ οι φόροι τους αυξήθηκαν κατά 337%. Αντίθετα το εισόδημα των πλουσίων μειώθηκε μόνο κατά 16%, ενώ οι φόροι τους αυξήθηκαν μόλις κατά 9%.

3. Η αξία της πρόσκλησης του Αλέξη Τσίπρα από την Άνγκελα Μέρκελ είναι ότι η διαπραγμάτευση γίνεται και πολιτική, ξεφεύγοντας από την τεχνοκρατική σκοπιά.

4. Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Αλέξης Τσίπρας τόνισαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup. Στο ίδιο συμπέρασμα κατ��ληξε και η επταμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες. «Ήταν αναμενόμενο» σχολιάζει το Μαξίμου και προσθέτει ότι η επιμονή της Γερμανίδας καγκελαρίου να βρεθεί λύση ασκεί προς όλες τις κατευθύνσεις: και προς την κυβέρνηση και προς τους θεσμούς. Η λαϊκή στήριξη, βέβαια, της σημερινής κυβέρνησης -που ξεπερνά κατά πολύ τα ποσοστά των εκλογών- αποτελεί μια σοβαρή «πολιτική ασπίδα».

5. Η συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα, όπως και η επταμερής των Βρυξελλών, κινητοποίησε και άλλες δυνάμεις. Όπως τις ΗΠΑ που επισημαίνουν ότι «είναι προς το καλύτερο συμφέρον των ΗΠΑ και της οικονομίας μας αυτές οι διαφορές να επιλυθούν» .

6. Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε στην εισαγωγική της ομιλία ότι στην Ελλάδα «θα πρέπει να υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός». Παραδοχή που αφήνει ανοιχτό το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top