Reuters: Δύσκολο η Ελλάδα να αποφύγει ιδιωτικοποιήσεις και συνταξιοδοτικό

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναλύουν τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης

Reuters: Δύσκολο η Ελλάδα να αποφύγει ιδιωτικοποιήσεις και συνταξιοδοτικό

​Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει τις δικές της μεταρρυθμίσεις για να πάρει τις δόσεις των δανείων από τους διεθνείς πιστωτές της και να αποφύγει την στάση πληρωμών, αλλά θα είναι δύσκολο να αποφύγει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος εξαιτίας του δημοσιονομικού αντίκτυπου τους. Αυτό αναφέρουν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Η τελευταία κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τις ‘προαπαιτούμενες δράσεις’ (prior actions) για την τελευταία εκταμίευση. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, οι προαπαιτούμενες δράσεις είναι οι ίδιες. Αλλά τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν, εάν δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους» είπε στο Reuters ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιλογή των μεταρρυθμίσεων είναι "πολιτικά ευαίσθητη", γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές δεσμευόμενος ότι δεν θα εφαρμόσει τις πολιτικές λιτότητες των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αν οι πιστωτές της Ελλάδας συμφωνήσουν ότι η υποκατάσταση των σχεδίων θα επιτύχουν ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα με τα προηγουμένως συμφωνηθέντα μέτρα, η Ελλάδα θα λάβει περισσότερα δάνεια από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποτρέποντας την αθέτηση πληρωμών και μία πιθανή έξοδο από το ευρώ, προσθέτει το Reuters.

«Πρέπει να πείσουν τους θεσμούς ότι ορισμένα μέτρα δεν πρέπει να ληφθούν – είτε να εγκαταλειφθούν, είτε να υποκατασταθούν από άλλα» δήλωσε στο πρακτορείο ένας ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πιθανό να είναι ένα από τα σημαντικά εμπόδια, αναφέρει ένας αξιωματούχος, διότι επρόκειτο να συνεισφέρουν 4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους μόνο. Η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν θέλει να πωλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία, παρόλο που έχει συμφωνήσει να μην σταματήσει πωλήσεις που έχουν ξεκινήσει ήδη.

Μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ένα άλλο κρίσιμο σημείο. Η προηγούμενη κυβέρνηση επρόκειτο να ψηφίσει ένα νόμο για την συγχώνευση των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων, αλλά η νέα κυβέρνηση αντιστέκεται σθεναρά σε αυτό, διότι θα επιφέρει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις πολλών Ελλήνων.

Οι πιστωτές θέλουν επίσης, αλλαγές στο σύστημα του Φόρου Προστιθέμενες Αξίας (ΦΠΑ) για την κατάργηση του χαμηλού συντελεστή που ισχύει στα ελληνικά νησιά και τον διπλασιασμό του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%, με την Αθήνα να υποστηρίζει ότι αυτό θα πλήξει τον τουρισμό, την κύρια πηγή εσόδων της.

Άλλες βασικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν μία αποτελεσματική νομοθεσία περί αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων και εταιριών, νόμους για τις ομαδικές απολύσεις και τρόπους για την γρήγορη επίλυση των μισθολογικών διαφορών και την απελευθέρωση των τιμών της ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top