Τι είπαν Τσίπρας και Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση

Γερμανικές αιχμές για την ασάφεια και ελληνικές για τις αποζημιώσεις

​Συνέντευξη τύπου αμέσως μετά την συνάντηση τους έδωσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

fistiki3.jpg

Στην διάθεση συνεργασίας της με την ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ μετά τη συνάντησ�� της με τον Α. Τσίπρα στο Βερολίνο, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε θέματα για τα οποία υπάρχουν τελείως διαφορετικές απόψεις, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ενώ παρέπεμψε στους θεσμούς και στους εταίρους τις αποφάσεις για την Ελλάδα. Παράλληλα, όπως είχε προαναγγείλει, επισήμανε πως πρόκειται για τον «πρώτο γύρο» μόνο της συζήτησης, από τον οποίο δεν αναμένονται αποφάσεις.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκεται μαζί μας εδώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο. Είχαμε μιλήσει ήδη στις Βρυξέλλες, σε μικρότερο κύκλο και σήμερα συζητήσαμε θέματα για το ευρώ αλλά και διμερούς ενδιαφέροντος» τόνισε η Α. Μέρκελ στην αρχή της συνέντευξης τύπου.


«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με αμοιβαία εκτίμηση, κάναμε σήμερα έναν πρώτο γύρο» ανέφερε επακριβώς για την "αναγνωριστική" διάσταση της συνάντησης.


Έστειλε παράλληλα το μήνυμα στην Αθήνα ότι πρέπει τα οικονομικά στοιχεία να είναι σαφή, ενώ όπως προαναφέρθηκε τόνισε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να συζητηθούν με τους θεσμούς και με τους εταίρους . «Δεν θα πούμε εμείς αν είναι επαρκές ένα μέτρο, άλλοι είναι που θα αποφασίσουν» διευκρίνισε.


Συμπλήρωσε ακόμα ότι θέλει η Ελλάδα να βγει από το τέλμα της ανεργίας και ειδικά των νέων και ότι «αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις και ίσως ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».


Η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και για διμερή θέματα . «Γενικώς είχαμε μία διάθεση καλής συνεργασίας, μπορούμε να θίξουμε και θέματα στα οποία έχουμε τελείως διαφορετικές απόψεις» είπε η κ. Μέρκελ.

Η κα Μέρκελ επανέλαβε ότι τις αποφάσεις σχετικά με την ρευστότητα τις παίρνει το Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας ότι η ίδια δεν μπορεί από μόνη της να υποσχεθεί κάτι επ αυτού.

«Μην περιμένουμε αποτέλεσμα σήμερα» πρόσθεσε η ίδια, παραπέμποντας παράλληλα στους θεσμούς που θα αξιολογήσουν την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Σε ερώτημα σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, η κα Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερμανία να συζητήσει στο μέλλον το θέμα και να αναλάβει τις ευθύνες της, αν και όπως τόνισε «το θέμα των επανορθώσεων για την Γερμανία έχει πολιτικά ολοκληρωθεί»

«Δεν το αγνοούμε το θέμα, θα το συζητήσουμε» πρόσθεσε, παραπέμποντας παράλληλα στους θεσμούς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε επίσης από την Ελλάδα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, να ξεκαθαρίσει τη στάση της σχετικά με την αξιοποίηση των «εργαλείων» που της είχε παράσχει η Γερμανία (Task Force, παροχή τεχνογνωσίας στην αυτοδιοίκηση, ελληνογερμανική συνέλευση).

Tσίπρας: Μόνο με διάλογο μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας

tsipras-neo.jpg


Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε την γερμανίδα Καγκελάριο για την πρόσκληση, είπε ότι οι δυο τους είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις για το ευρωπαϊκό μέλλον, τονίζοντας την ανάγκη και την σημασία του διαλόγου στην Ευρώπη, ώστε να γεφυρώνονται οι οποίες διαφορές μεταξύ των κρατών.

«Όπως μου είπε και η ίδια η κα Μέρκελ πριν λίγες ημέρες στο τηλέφωνο, είναι καλύτερα να μιλά ο ένας με τον άλλο, παρά να μιλά ο ένας για τον άλλο» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας τις δύο βασικές θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρ��ησης.

"Είναι λάθος να λέμε πως για όλα τα δεινά στην Ελλάδα φταίνε οι ξένοι"

Πρώτον όπως είπε ο κ.Τσίπρας, το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν ήταν “success story”, αντίθετα όπως τόνισε η Ελλάδα έχασε 25% του ΑΕΠ της, υπήρχαν σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, υπήρξε αδυναμία επίτευξης στόχων, προβλήματα με την ανταγωνιστικότητα και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό, η δεύτερη παραδοχή είναι πως είναι «λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι, υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν για την κρίση στην Ελλάδα»

«Αν αυτές οι δύο παραδοχές γίνουν κοινός τόπος, μόνο τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κρίση. Με την υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για φορολογική δικαιοσύνη και καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής θα ξεπεράσουμε την κρίση» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε «γόνιμη» την συζήτηση που είχε με την κα Μέρκελ.

"Βοηθήστε μας να αντιμετωπίσουμε την διαφθορά και με την Siemens"

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ.Τσίπρας είπε ότι «θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να σπάσουμε στερεότυπα τύπου: οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι γερμανοί φταίνε για όλα τα κακά στην Ελλάδα».

Επίσης, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελλάδα και Γερ��ανία θα πρέπει να δουλέψουν από κοινού, ώστε να αντιμετωπιστεί η διαφθορά. Μάλιστα ο κ.Τσίπρας κάλεσε την κα Μέρκελ να συμβάλει, ώστε η γερμανική κυβέρνηση να παρέχει δικαστική συνδρομή στην περίπτωση της Siemens.

"Να επιλύσουμε τις διαφορές μας στο θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων"

Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

«Να επιλύσουμε τις διαφορές μας από το παρελθόν για το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων, διότι αποτελεί ηθικό ζήτημα για εμάς,ώστε να αντιμετωπισθεί από κοινού ο ολοκληρωτισμός του ναζισμού για να μην το ξαναβρούμε μπροστά μας στο μέλλον» είπε με νόημα.

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, με σεβασμό στις συνθήκες της ΕΕ και την δημοκρατία, τα πράγματα στην Ευρώπη θα είναι πιο αισιόδοξα και η Ελλάδα θα βγει από την κρίση.


"Δεν ζητάω χρήματα από την Γερμανία"

Πολλές φορές κατά την συνέντευξη τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν ζητάει χρήματα από τους Γερμανούς.

«Δεν θα ερχόμουν στην Γερμανία για να ζητήσω χρήματα από την κα Μέρκελ» είπε, εκφράζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια «αμοιβαία επωφελής λύση» για το ελληνικό ζήτημα και όχι ένας νέος διχασμός στην ευρωζώνη.

"Δεν έχουμε πρόθεση να καταλάβουμε γερμανικά κτίρια που βρίσκονται στην Ελλάδα"

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις κατασχέσεις γερμανικών κτιρίων επί ελληνικού εδάφους με αφορμή και την απόφαση που θα υπόγραφε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος για τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου, ο κ.Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «δεν εξέφρασε κανείς την πρόθεση να καταλάβει το ελληνικό δημόσιο κτίρια του γερμανικού δημοσίου. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά».

«Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε θέμα νομικής διεκδίκησης στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Δεν αφορά υλική διεκδίκηση είναι διμερές ζήτημα με ηθική και όχι υλική αξία» εξήγησε.

ΒΙΝΤΕΟ ΝΕΡΙΤ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top