Κυβερνητικό σπριντ για τις μεταρρυθμίσεις και τα 7,2 δις ευρώ

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που ζητούν οι δανειστές

Μεταρρυθμίσεις που θα πείσουν τους δανειστές και θα ξεκλειδώσουν μια έγκριση για προκαταβολή μέρους των 7,2 δισεκατομμυρίων μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες ευρώ αναζητούν στην κυβέρνηση.

Στόχος είναι μέχρι την Τετάρτη να έχει σταλεί η λίστα στους θεσμούς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένα έκτακτο Eurogroup.

Η Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις μετά την σύνοδο κορυφής ανέφερε ότι βάση για τις μεταρρυθμίσεις που περιμένουν οι θε��μοί από την Αθήνα αποτελεί η μίνι έκθεση των θεσμών της 20ης Δεκεμβρίου για την πέμπτη αξιολογηση του ελληνικού προγράμματος.

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε:

-ασφαλιστικό με περιορισμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
-επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων
-κατάργηση φοροαπαλλαγών
-μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με κατάργηση ειδικών καθεστώτων όπως είναι ο μειωμένος συντελεστής στο Αιγαίο
-νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο
-παρεμβάσεις στα εργασιακά με επανεξέταση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις
-άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και αγορών
-επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και
-περαιτέρω βήματα για την ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα και την δημιουργία μιας πλήρως ανεξάρτητης φορολογικής διοίκησης, αλλά γνωρίζει ότι μόνο με αυτά δεν μπορεί να ξεκλειδώσει κάποια προκαταβολή από τους εταίρους. Για αυτό το λόγο εξετάζεται η άμεση προώθηση μιας ιδιωτικοποίησης, όπως αυτή των περιφερειακών αεροδρομίων και η αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια κατηγορία υπηρεσιών ή προϊόντων ή στα νησιά των Κυκλάδων.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η παροχή στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα και ακτινογραφούν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο ταμείο και η οικονομία.

Το α��όγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σύσκεψη για το ίδιο ζήτημα μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top