Τ. Τέλλογλου: Τι είπε η Μέρκελ στον Τσίπρα και ποιους συμβουλεύθηκε

Πως προετοιμάζεται για την συνάντηση της Δευτέρας

Τ. Τέλλογλου: Τι είπε η Μέρκελ στον Τσίπρα και ποιους συμβουλεύθηκε
Στη Γερμανία η χθεσινή συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους συνομιλητές αντιμετωπίσθηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία εν όψει της συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

Όπως ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, η Μέρκελ δεν είχε πολύ δουλειά χθες το βράδυ. Περισσότερη δουλειά είχαν ο Γιούνκερ και ο Ντράγκι.

«Δεν γίνεται να απειλείται η ζωή του Ντέκλαν Κοστέλλο» είπε κάποια στιγμή ο Μάριο Ντράγκι στον Αλέξη Τσίπρα την νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Και μόνο το γεγονός ότι η συνάντηση διήρκεσε τρισήμιση ώρες δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι ήθελαν και να ακούσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και «να τα βρουν» μαζί του.

Η Μέρκελ μίλησε λίγο αλλά είχε δύο τουλάχιστον στενούς συμμάχους στο τραπέζι. Τον… 8ο ανθρωπο Ούβε Κορσέπιους, στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τουσκ που θα γίνει διπλωματικός της σύμβουλος σε δύο μήνες και τον Μάριο Ντράγκι με τον οποίο είχε συναντηθεί την Τρίτη στο Βερολίνο χωρίς να γίνει το παραμικρό γνωστό.

Σε αντίθεση με την κα Μέρκελ που συμβουλεύεται τον κ. Κορσέπιους από το πρώτο μνημόνιο του Γιωργου Παπανδρέου, η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να αποσύρει από το προσκήνιο των διαπραγματεύσεων τον Γ.Χουλιαράκη, τον μόνο άνθρωπο από το οικονομικό επιτελείο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον οποίο μπορούν να συνεννοηθούν οι εταίροι μας.

Η κ. Μέρκελ είχε την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι τον κ.Τσίπρα πριν μιλήσει μαζί του κατ’ ιδίαν επί ένα τρίωρο , στο γεύμα στο Βερολίνο την Δευτέρα. Εκεί η κ Μέρκελ θα μπορέσει να εξηγήσει στον κ.Τσίπρα τι εννοεί το Βερολίνο για μεταρρυθμίσεις που βοηθούν την ανάπτυξη η ισοδύναμά τους…

Ήδη από την συνάντηση Σόιμπλε - Βαρουφάκη, το Βερολίνο δεν είχε αντίρρηση επί ισοδυνάμων μεταρρυθμίσεων με εκείνες που ήταν στο email Χαρδούβελλη, αρκεί να μην καταστρέφουν το συγκεκριμένο δημοσιονομικό πλαίσιο. Εκεί βεβαίως υπάρχει ένα… προβληματάκι, όπως είπε ο Τ. Τέλλογλου, καθώς ο κ. Τσίπ��ας είπε ότι αυτό θα είναι 1-1.5%, ο κ. Βαρουφάκης κάποια στιγμή 0.6%, ενώ το ανακοινωθέν του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου μιλάει για «κατάλληλο πρωτογενές πλεόνασμα».

Δεν είναι τυχαίο ότι η Μέρκελ αναφέρθηκε σήμερα στην εμπειρία της ιρλανδικής κυβέρνησης που απέκρουσε την αλλαγή του φόρου επιχειρήσεων εισάγοντας άλλα μέτρα. Το Βερολίνο λέει ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να είναι άλλα από δημοσιονομικά, όχι από πείσμα αλλά επειδή διαφορετικά δεν πρόκειται να βγουν τα νούμερα, όπως υποστηρίζει.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top