Τσίπρας από Βρυξέλλες: Θετικός ο απολογισμός. Φεύγουμε αισιόδοξοι, χωρίς υφεσιακά μέτρα

"Κανένα ζήτημα με Βαρουφάκη, τον στηρίζουμε απόλυτα"-Πρώτη δημοσίευση: 20/03/2015, 16:04

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και τα συμπεράσματα της επταμερούς σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ για την Ελλάδα μίλησε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε από τις Βρυξέλλες.

"Διαπραγματευόμαστε, αλλά τ��υτόχρονα κυβερνάμε κιόλας"

«Η κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εν μέσω μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης, δεν εξαντλείται στην διαπραγμάτευση, αλλά έχει ήδη ξεκινήσει να νομοθετεί το πρόγραμμα της. Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε κιόλας, συζητάμε αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε για κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια και να επαναφέρουμε την χώρα στην κανονικότητα» είπε αρχικά ο κ.Τσίπρας,επισημαίνοντας ότι «χρέος από κοινού με τους εταίρους είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

"Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες και φεύγουμε πιο αισιόδοξοι και αποφασισμένοι για μεταρρυθμίσεις"

«Ξαναβάλαμε τη διαδικασί�� στις ράγες» επανέλαβε ο κ.Τσίπρας και αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της απόφασης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να προωθήσει σύντομα ευρωπαϊκά προγράμματα, που θα εκταμιεύσουν σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

«Έχουμε ένα θετικό απολογισμό στα πλαίσια του δυνατού. Φεύγουμε πιο αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης μέσα στο δύσκολο πεδίο της ευρωζώνης» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, το γεγονός ότι μπήκε ξανά στις ράγες η συμφωνία, θα βοηθήσει στο να προχωρήσουν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις που «θα άρουν τα προβλήματα στις χρηματοδοτικ��ς ανάγκες της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για έναν «θετικό απολογισμό, που μας βοηθά να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις» .

«Χρειάζεται εγρήγορση και επικοινωνία σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και να προχωρήσουμε σε μια νέα κατεύθυνση» επεσήμανε.

"Δεν υπάρχει πρόβλημα για τις καταθέσεις και τις τράπεζες"

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας. «Οι υποχρεώσεις μας προς τους πολίτες και τους θεσμούς είναι εξασφαλισμένες και είναι αυτονόητη η ασφάλεια των καταθέσεων» τόνισε. Για το ίδιο ζήτημα κάλεσε τους Έλληνες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και προέβλεψε ότι πολλοί θα προσπαθήσουν εσκεμμένα να καλλιεργήσουν κλίμα ανασφάλειας: «Καλούμε τους Έλληνες να σταθούν ψύχραιμοι απέναντι στις προκλήσεις και προειδοποιούμε όλους όσους προσπαθούν να παίξουν με την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».

Ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε ότι έρχονται μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την δημόσια διοίκηση, που θα μεταφέρουν το βάρος από τα συνήθη υποζύγια σε όσους δεν έχουν καταβάλλει το μερτικό τους.

Για το αν έπεισε τους συνομιλητές του, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Οι κυβερνήσεις ήταν δεσμευμένες με συμφέροντα. Εμείς μόνη δέσμευση έχουμε προς τον ελληνικό λαό… Έχω την εντύπωση ότι σε αυτό το σημείο έπεισα τους συνομιλητές μου, θα φανεί όμως στην πορεία». Για το κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση ανέφερε απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση ότι ήταν «φιλικό και ουσιαστικό».

Σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις επισήμανε αρχικά με δόση αυτοκριτικής ότι «είμαστε μία νέα κυβέρνηση, πρέπει να ρολάρουμε, να βρούμε τους ρυθμούς μας σε αχαρτογράφητα νερά, γιατί είναι μία πρωτόγνωρη διαδικασία», αλλά πρόσθεσε ότι «εμείς δεν μεταφράζουμε απλώς email από τα ελληνικά...στα αγγλικά».

"Ματαιοπονούν, όσοι πυροδοτούν σενάρια φόβου"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «οργανωμένα συμφέροντα στο εσωτερικό της χώρας που πυροδοτούν δημοσιεύματα φόβου», εκτιμώντας ωστόσο πως ο ελληνικός λαός δεν δίνει σημασία σε αυτά. Ο κ.Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δίνουν τεράστιο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ματαιοπονούν, όσοι πυροδοτούν τέτοια σενάρια. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από μηχανορραφίες και δημοσιεύματα» είπε με νόημα ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε «δόξα τον λαό και δόξα το θεό», η κυβέρνηση έχει την στήριξη του κόσμου.

"Δεν θα υπάρξουν υφεσιακά μέτρα"

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ο κ.Τσίπρας αποκάλυψε ότι «θα καταθέσουμε το πακέτο των προτάσεων μας με τις μεταρρυθμίσεις», θα ακολουθήσουν επαφές με το Brussels Group για την τεχνική επεξεργασία των προτάσεων, ώστε η χώρα να μπορέσει να λάβει τις επόμενες δόσεις και να υλοποιήσει το πρόγραμμα της, αλλά και να ανταπεξέλθει στις δανειακές υποχρεώσεις της.

Ο κ.Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για την ουσία του περιεχομένου των μεταρρυθμίσεων.

«Υπήρξε συζήτηση για να ξεδιπλώσουμε την διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι χθες ξεδιαλύθηκε κάτι σημαντικό σε τετ α τετ συναντήσεις που είχε ο ίδιος με την κα Μέρκελ και τον κ.Ολάντ, ότι δεν θα υπάρξουν άλλα «ΥΦΕΣΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ».

«Δεν υπάρχει θέμα 5ης αξιολόγησης. Ζητάμε το δικό σας διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Δεν ζητάμε να εφαρμόσετε το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, αυτό μου είπαν οι εταίροι μας χθες» είπε ο κ.Τσίπρας.

"Κανένα πρόβλημα με τον Γ. Βαρουφάκη, τον στηρίζουμε απόλυτα"

Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει ζήτημα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στην 7μερή και στην σύνοδο κορυφής, και εάν διαπίστωσε κλίμα δυσφορίας για τον ΥΠΟΙΚ. «Δεν έχει νόημα να προσωποποιούμε την αντιπαράθεση, ούτε έχει νόημα να έχουμε την ψευδαίσθησ�� ότι πρόκειται για μία διαμάχη μεταξύ κρατών ή μία ελληνογερμανική κόντρα. Πρόκειται για μία πολιτική κόντρα» απάντησε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «όποιος και να ήταν θα δεχόταν πυρά, υπάρχει μια προσπάθεια αποδόμησης του Γιάννη Βαρουφάκη από ορισμένα μέσα, αλλά η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τον Γιάννη Βαρουφάκη». Όπως διευκρίνισε «Ούτε καν νύξη δεν υπήρχε σε αυτό το επίπεδο» καθώς «η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα».

«Εκ του αποτελέσματος απεδείχθη ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια» απάντησε τέλος ο κ.Τσίπρας σε ερώτηση για το «αν ξεκαθαρίστηκε τι είναι μονομερής ενέργεια», ενώ συμπλήρωσε ότι αποδείχθηκε ότι ξεπεράστηκε η αντίληψη ότι οι κυβερνήσεις που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν μπορούν να νομοθετούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top