Η Wall Street Journal αποκαλύπτει τα… σώψυχα της Μέρκελ όσον αφορά την Ελλάδα

Με αφορμή την χθεσινή επταμερή και την Σύνοδο Κορυφής

​Στην… πυροσβεστική παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελάριου Α.Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα στην χθεσινή επταμερή στις Βρυξέλλες, αναφέρεται η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα.

«Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρενέβη έγκαιρα σε μια προσπάθεια να μην βαθύνει άλλο το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της, σε μια ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας του Βερολίνου ότι το εχθρικό κλίμα απειλεί την ενότητα της ευρωζώνης», γράφει η αμερικανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι τόσο η συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα δείχνουν πως η ελληνική κρίση θεωρείται από το Βερολίνο ως απειλή για την σταθερότητα της Ευρώπης.

Η Wall Street Journal επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο που αποκαλύπτει πως η κα Μέρκελ αρνήθηκε χθες αίτημα του έλληνα Πρωθυπουργού για ταχύτερη πρόσβαση σε χρήματα της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η χρηματοδότηση θα μπορούσε να έλθει πιο γρήγορα αν η Ελλάδα υποχωρήσει και συμφωνήσει σε ταχείες ανατροπές.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, η συμφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ μοιάζει με αυτήν που είχε επιτευχθεί μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και της Ελλάδας τον περασμένο μήνα, επί της οποίας επιτεύχθηκε ελάχιστη πρόοδος. Με βάση αυτά τα δεδομένα, παραμένει αβέβαιο το πότε θα αποδεσμευτούν νέοι πόροι της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, η Wall Street Journal επισημαίνει ότι καμία κυβέρνηση της ευρωζώνης δεν επιθυμεί το Grexit, ειδικά η Γερμανία.

«Θα καθιστούσε την ευρωζώνη χρόνια εύθραυστη καθώς θα έδειχνε ότι η συμμετοχή σε αυτήν δεν είναι μόνιμη, και θα άνοιγε την πόρτα για μελλοντικές οικονομικές κερδοσκοπικές κινήσεις κατά άλλων προβληματικών κρατών-μελών. Θα μπορούσε να μετατρέψει επίσης την Ελλάδα σε ωρολογιακή βόμβα εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της Δύσης να αντιμετωπίσουν γεωπολιτικές προκλήσεις, από τη Ρωσία μέχρι τη Μέση Ανατολή», αναφέρουν οι ίδιες πηγές στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο νέος έλληνας Πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα πείσει την καγκελάριο Μέρκελ ότι πρέπει να λάβει μια θεμελιωδώς πολιτική απόφαση: θέλει ή δεν θέλει να διατηρήσει ανέπαφη την Ευρώπη; Αν θέλει, τότε πρέπει να χορηγήσει στην Ελλάδα μια οικονομική γραμμή πίστωσης, να χαλαρώσει τα δημοσιονομικά χαλινάρια και να βάλει τέλος σε μέτρα τύπου ΔΝΤ».

Τέλος, τονίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της κατηγορεί τους πιστωτές ότι προσπαθούν να εμπλακούν με «απαράδεκτο» τρόπο στα εσωτερικά της, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να μην περάσει η νομοθεσία για την ανθρωπιστική κρίση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top