Γ. Βαρουφάκης: «Ας ξεφύγουμε από το μεσαίο δάχτυλο»

Καλεί Έλληνες και Γερμανούς να φανταστούν το κοινό τους μέλλον μέσω του blog του

Γ. Βαρουφάκης: «Ας ξεφύγουμε από το μεσαίο δάχτυλο»

​Με ένα άρθρο στο προσωπικό του blog, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης προτρέπει όλους να ξεφύγουν από το… μεσαίο δάχτυλο και καλεί Έλληνες και Γερμανούς να σκεφτούν το κοινό τους μέλλον.

Απαντώντας για την επίμαχη χειρονομία που φέρεται να έχει κάνει κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ζάγκρεμπ το 2013, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να δει πώς ένα συγκεκριμένο βίντεο έχει χρησιμοποιηθεί ως κάτι παραπάνω από μια χειρονομία.

«Η προβολή της συγκεκριμένης χειρονομίας κατάφερε να εκτροχιάσει μ��α κατά τα λοιπά εποικοδομητική συζήτηση στη γερμανική τηλεόραση», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης και συνεχίζει:

«Όταν το 2010 το ελληνικό κράτος έχασε τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί τα χρέη του σε γαλλικές, ελληνικές, γερμανικές τράπεζες διαδήλωσα κατά το αίτημα της τότε ελληνικής κυβέρνησης για ένα τεράστιο δάνειο από τους Ευρωπαίους φορολογουμένους. Γιατί; Ήμουν αντίθετος και στα “bailout” δάνεια του 2010 και του 2012 επειδή τα νέα δάνεια αντικατοπτρίζουν μία κυνική μεταφορά απωλειών από τα βιβλία των ιδιωτικών τραπεζών στους ώμους των αδύναμων Ελλήνων».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει επίσης ότι το 2010, όταν το ελληνικό κράτος έχασε την ικανότητά του να εξυπηρετήσει το χρέος του, ο ίδιος έκανε εκστρατεία ενάντια στο ελληνικό αίτημα για ένα τεράστιο νέο δάνειο από τους φορολογούμενους της Ευρώπης.

Παραθέτει μάλιστα έναν προς έναν του λόγους που το έκανε αυτό εξηγώντας ότι:

1. τα νέα δάνεια ήταν μια κυνική μεταφορά των ζημιών από τα βιβλία των ιδιωτικών τραπεζών στους αδύνατους ώμους των πιο αδύναμων των Ελλήνων πολιτών. (Πόσοι εκ των ευρωπαίων φορολογουμένων, οι οποίοι πλήρωσαν τα δάνεια αυτά, γνωρίζουμε ότι πάνω από το 90% των 240 δισ. ευρώ που δανείστηκε η Ελλάδα πήγαν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα)
2. ήταν προφανές ότι, σε μια εποχή που η Ελλάδα δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα υφιστάμενα δάνειά της, δίνοντας τα νέα δάνεια θα κάναμε το χρέος μας μεγαλύτερο και ακόμη λιγότερο βιώσιμο
3. Παρουσιάζοντας μια διάσωση των τραπεζών ως πράξη «αλληλεγγύης προς την Ελλάδα», θα έστρεφε τους Γερμανούς κατά των Ελλήνων, των Ελλήνων εναντίον των Γερμανών και, τελικά, την Ευρώπη ενάντια στον εαυτό της.

varoufakis.jpg

Στο άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ακόμα ότι το 2010 η Ελλάδα δεν όφειλε ούτε ένα ευρώ στους Γερμανούς, ενώ δεν διστάζει να προτείνει και λύσεις για να βγει η Ευρώπη και η Ελλάδα από το αδιέξοδο της κρίσης.

«Πρώτα πρέπει να δουλέψουμε για να τελειώσει αυτό το τοξικό παιχνίδι ευθυνών και το να δείχνεις με το δάχτυλο γιατί αυτό ευνοεί μόνο τους εχθρούς της Ευρώπης. Μετά, πρέπει να επικεντρωθούμε σε έναν κοινό σκοπό: πώς θα αναπτυχθεί και θα μεταρρυθμιστεί τάχιστα η Ελλάδα, ώστε το ελληνικό κράτος να μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια που δεν έπρεπε ποτέ να έχει πάρει αλλά και ταυτόχρονα να προσέχει τους πολίτες της όπως κάνουν και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών και καταλήγει:

«Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου προσφέρει μία καταπληκτική ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά. Ας την εφαρμόσουμε άμεσα όπως και οι ηγέτες μας, μας έχουν προτρέψει στη χθεσινή Σύνοδο. Με το να κοιτάμε μπροστά και αφήνοντας πίσω τις εντάσεις ο κοινός μας σκοπός είναι να επανασχεδιάσουμε την Ευρώπη έτσι ώστε Γερμανοί και Έλληνες μαζί με όλους τους Ευρωπαίους να μπορούμε να ξαναφανταστούμε τη νομισματική μας ένωση ως ένα πεδίο κοινής ευημερίας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top