Ξαναμπήκαμε σε ράγες: Μεταρρυθμίσεις και στο βάθος… ρευστότητα

Σύγκλιση στη μίνι Σύνοδο Κορυφής: «Μένουμε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου»

Χωρίς καμία μαγική ενδιάμεση λύση για την ελληνική χρηματοδότηση και το πρόβλημα ρευστότητας, ολοκληρώθηκε η επταμερής διάσκεψη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει με νόημα μετά το τέλος της πως «ξαναβάλαμε τη διαδικασία σε ράγες».
Μετά από 4,5 ώρες «έντονης συζήτησης» (η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Τουσκ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ πέταξαν το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, ώστε να πάρει μέτρα το συντομότερο δυνατό και να ορίσει μια επαρκή λίστα μεταρρυθμίσεων με την έγκριση των θεσμών σε Αθήνα και Βρυξέλλες, αν επιθυμεί να ξεκλειδώσουν οι εκταμιεύσεις από την τελευταία εκκρεμούσα δόση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος.
Συγκεκριμένα η κοινή ανακοίνωση αναφέρει:
«Μένουμε πλήρως προσκολλημένοι στη συμφωνία του Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου του 2015. Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε όλοι να επιταχύνουμε τις εργασίες και να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου οι ελληνικές αρχές θ�� έχουν την πλήρη ιδιοποίηση των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν μια πλήρη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες μέρες.
Επαναβεβαιώσαμε τις πρακτικές διευθετήσεις της διαδικασίας: οι πολιτικές συζητήσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες και η αποστολή συλλογής πραγματικών δεδομένων στην Αθήνα. Το eurogroup παραμένει έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».
Και στο βάθος… ρευστότητα
Το Eurogroup θα συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν για να αποφασίσει εκταμιεύσεις, όταν τα ελληνικά μέτρα θα έχουν περάσει από την έγκριση των θεσμών και θα είναι επαρκή για να βρεθεί το πρόγραμμα ξανά εντός τροχιάς.
Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις που ακολούθησαν ήταν εξαιρετικά σαφείς σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, όπως άλλωστε και ο κ.Τσίπρας που επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται για τον 5ο έλεγχο, για το mail Xαρδούβελη», αλλά για μέτρα εμπνεύσεως αυτής της κυβέρνησης - τα οποία δεν θα είναι υφεσιακά.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως ο έλεγχος δεν είναι ο 5ος, αλλά αυτό δεν προκύπτει από την ανακοίνωση, η οποία παραπέμπει στο Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου όπου το όλον πρόγραμμα επεκτάθηκε για 4 μήνες με όλες τις νομικές συνέπειες, άρα και τον 5ο έλεγχο που εκκρεμεί.
Αυτό εξάλλου δήλωσαν τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup τότε, όσο και ο επίτροπος Μοσκοβισί. Οι Βρυξέλλες όμως δεν ενδιαφέρονται για την ονοματολογία, αρκεί η ελληνική πλευρά να φέρει αποτελέσματα.
Το γεγονός είναι πως πέρασε ένας ολόκληρος μήνας χωρίς καμία πρόοδο από την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου και ο βασικός λόγος ήταν πως η ελληνική πλευρά επέμενε σε μια διαφορετική ερμηνεία της απόφασης από ότι οι εταίροι και δανειστές. Χάθηκαν 15 μέρες σε συζητήσεις για το ποιος θα συναντήσει ποιον, που και γιατί και μετά άλλες 15 σε κακή συνεννόηση και άρνηση υποβολής στοιχείων στα τεχνικά κλιμάκια - θέμα για το οποίο ο Γιούνκερ εξέφρασε την έντονη δυσφορία του.
Στην συνάντηση των επτά η όλη παρεξήγηση λύθηκε άπαξ και δια παντός.
Η προειδοποίηση Ντράγκι
Σε ��χέση με τα διάφορα αιτήματα προς την ΕΚΤ (κέρδη από ομόλογα, οροφή τριμήνων γραμματίων και επαναφορά εξαίρεσης για τους ελληνικούς τίτλους) η απόρριψη από τον Μάριο Ντράγκι ήταν απόλυτη, σε σημείο μάλιστα να απειλήσει με νομικά μέτρα αν η κυβέρνηση επέλεγε να τον αγνοήσει.
Η κυβέρνηση τώρα φιλοδοξεί να καταφέρει να γεμίσει τη λίστα που θα κλείσει την αξιολόγηση με μέτρα που δεν θα έχουν π��λιτικό κόστος, όμως ο κριτής της επάρκειας θα είναι η τρόικα, στα μέτρα θα περιλαμβάνονται και μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης και όλα αυτά θα συμβαίνουν σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο με τις ίδιες συνθήκες ρευστότητας και καμία εναπομείνασα δικαιολογία.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top