Δίκη Παπακωνσταντίνου: "Τίθεται ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων" λέει η υπεράσπιση

To απόγευμα της Τρίτης η απόφαση για τον πρώην ΥΠΟΙΚ

Δίκη Παπακωνσταντίνου: "Τίθεται ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων" λέει η υπεράσπιση

Την προσεχή Τρίτη θα εκδοθεί η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Νωρίτερα, η δίκη συνεχίστηκε με την αγόρευση και του τελευταίου από τους συνηγόρους του πρώην υπουργού κ.Βασίλη Δημακόπουλου, ο οποίος υπερασπίστηκε την αθωότητα του κατηγορούμενου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι τα αδικήματα που βαραίνουν τον κ.Παπακωνσταντίνου, έχουν παραγραφεί.

«Ο κ.Παπακωνσταντίνου δεν τέλεσε τη νόθευση. Δεν απεδείχθη πως είναι ένοχος και οι υπάρχουσες αμφιβολίες πρέπει να τεθούν υπέρ του κατηγορούμενου», είπε χαρακτηριστικά κατά την αγόρευσή του ο κ.Δημακόπουλος.

Ο κ.Δημακόπουλος έκανε λόγο για «ανεξήγητα στοχευμένα ανοίγματα αρχείων σε ημερομηνίες που ο κατηγορούμενος δεν κατείχε το usb», προσθέτοντας πως ο πρώην υπουργός δεν μετέβαλε τη θέση ή τον ισχυρισμό του για τίποτα: «Ο κ.Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε μάχη για να πείσει, αλλά διατηρούσε απόλυτα ακέραιη την ειλικρίνειά του»

Ο συνήγορος υπεράσπισης χαρακτήρισε "θύμα σκευωρίας" τον Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι για να πλήξει κανείς τον πρώην υπουργό «έπρεπε να διαγράψει τα ονόματα. Δεν νομιμοποιείται κανείς να καταλογίζει στον κ.Παπακωνσταντίνου δόλο γνώσης και θέλησης για να μειώσει την περιουσία του Δημοσίου».

Σύμφωνα με τον κ.Δημακόπουλο, ο πρώην υπουργός «φέρεται ότι έχει κίνητρο για τη διαγραφή, αλλά ένας τρίτος φέρεται να έχει το κίνητρο της προσβολής του. Ασφαλώς ο Παπακωνσταντίνου δεν ωθήθηκε να κάνει μία πράξη για να βοηθήσει τους συγγενείς του και μάλιστα ,χωρίς να γνωρίζει αν υπήρχε πρόβλημα με τις καταθέσεις τους, όπως αναφέρει το βούλευμα. Τούτο σημαίνει ανόητη ενέργεια και προσκρούει στην παραδοχή ότι οι συγγενείς δεν είναι ηθικοί αυτουργοί των πράξεων του».

Επεσήμανε επίσης, πως την υπό εξέταση περίοδο «το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα ήταν ότι ήθελε κάθε μήνα 4 δισ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χώρας. Αν ω μη γένοιτο συμβεί σήμερα κάτι τέτοιο, όλοι θα μακαρίζουν αυτόν που χλεύαζαν».

«Παρά την επιθυμία του κ.Παπακωνσταντίνου, η υπεράσπιση θα θέσει το θέμα της αποσβεστικής προθεσμίας» συνέχισε ο συνήγορος, τονίζοντας πως ο κ.Παπακωνσταντίνου δεν «είναι ο ένοχος της αλλοίωσης του usb».

«Λοιδωρήθηκε, εξευτελίστηκε από ΜΜΕ και υπέστην τις όποιες λοιδωρίες με ψυχραιμία και με αξιοπρέπεια, ενώ δεν είναι αυτός που διέγραψε τα επίμαχα αρχεία» είπε χαρακτηριστικά.

Η δευτερολογία της Εισαγγελέως

«Πρέπει να λέμε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη. Έχω την αίσθηση ότι από τις πραγματογνωμοσύνες, αγνοήθηκαν τα πορίσματά τους. Εμειναν στο περιθώριο, ενώ είναι ότι πιο αντικειμενικό υπάρχει στη δικογραφία», ανέφερε η Εισαγγελέας της έδρας, κα Ξένη Δημητρίου μετά το τέλος των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

Επίσης η Εισαγγελέας, επανέλαβε ότι τα αδικήματα του πρώην υπουργού δεν έχουν παραγραφεί, δεν έχει επέλθει η αποσβεστική προθεσμία, ενώ για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας (ένα από τα δύο που βαρύνουν τον πρώην υπουργό), τόνισε ότι για τον υπολογισμό της ζημιάς σε βάρος του δημοσίου, στοιχείο απαραίτητο για τη θεμελίωση του αδικήματος, το δικαστήριο πρέπει να εκτιμήσει τη ζημιά με βάση τους ελέγχους που έγιναν στους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου.

"Τι θα γίνει αν του βάλετε δις ισόβια και τα διοικητικά δικαστήρια πουν μετά από χρόνια ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή;"

Ο άλλος συνήγορος του πρώην υπουργού Οικονομικών Τ.Βασιλακόπουλος απαντώντας στις θέσεις της Εισαγγελέως ότι η ζημιά του δημοσίου για την θεμελίωση της κατηγορίας για απόπειρα απιστίας για τον πρώην υπουργό, μπορεί να εκτιμηθεί με βάση τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς Παπακωνσταντίνου, είπε χαρακτηριστικά «Αν γίνει δεκτή η πρόταση της εισαγγελέως θα του βάλετε δις ισόβια και σε δέκα χρόνια που θα έρθουν τα διοικητικά δικαστήρια και θα πουν ότι δεν υφίσταται φοροδιαφυγή και θα τα πετάξουν όλα στον κάλαθο των αχρήστων, θα έρθουμε και πάλι εδώ, θα ξανακάνουμε μια επανάληψη, θα ψάχνουμε να βρούμε ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο, θα του επιδικάσουμε του πρώην υπουργού, το ίδιο ποσό για κάθε ημέρας φυλακής και θα έχει θριαμβεύσει το Κράτος Δικαίου!»

«Δεν μπορούμε να έχουμε απειλή ισοβίων με προσωρινές πράξεις καταλογισμού!» πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ απευθυνόμενος στους δικαστές, ρώτησε: «Από που ξέρουμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε 2.062 αρχεία; Από που; Αυτό που λέει η κ. Εισαγγελέας ότι αν υπήρχε το usb θα μας έδειχνε κάτι για την ενοχή ή την αθωότητά του, μου αρκεί για να πω ότι δεν αποδείχτηκε η ενοχή του. Μπορείτε να αποκλείσετε αυτό που λέμε πως κάποιος του την έστησε; Από αυτή την αποδεικτική διαδικασία;».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top