Κρίσιμη σύνοδος κορυφής αλλά και 7μερής για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Τι είπε ο Σουλτς και τι απάντησε ο Τσίπρας-πρώτη ανάρτηση 17.04


Υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μ. Σουλτς κατά τη σύνοδο κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι πολύ λογικό πρόσθεσε που η Ελλάδα πέρασε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση.

Στο πλαίσο μάλιστα της ενδιάμεσης συνέντευξης Τύπου της Συνόδου Κορυφής του Ευρ. Συμβουλίου, ο Μ. Σουλτς δήλωσε: «Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο προσπαθούν να διασφαλίσουν στέγαση για φτωχούς συνταξιούχους. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει σε αυτό. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει με τα σχολικά γεύματα, για παράδειγμα. Γνωρίζουμε ότι πολλοί μαθητές στην Ελλάδα προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να παράσχουν στα παιδιά τους επαρκή σίτιση και τα σχολικά γεύματα αποτελούν το μόνο πλήρες γεύμα που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση και δε βλέπω γιατί αυτό δε θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Πρόκειται για απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το λόγο για να επισημάνει το πόσο αντιφατικό είναι από τη μια να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση –στο κορυφαίο θεσμό της Ευρώπης- και από την άλλη όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια!

Υπάρχει αντίθεση, τόνισε o Αλέξης Τσίπρας, ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση και σε εκπροσώπους θεσμών που σ��κώνουν κόκκινες κάρτες. Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε είναι αυτή η αντίθεση που δεν αφήνει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να προχωρήσει και είναι αυτός ο λόγος που ζήτησε τη σημερινή συνάντηση για την οποία δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλο το σώμα αύριο Παρασκευή.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ό��ι ζήτησε τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση, ενώ εκτίμησε ότι η βραδινή συνάντηση έχει και χαρακτήρα προκαταρτικής συζήτησης προκειμένου να ανιχνευθούν κοινοί τόποι και διαφωνίες.

Επίσης, συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας που είχε τονίσει ότι το μεγαλύτερο θέμα σήμερα είναι η Ελλάδα καθώς έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

"Αλέξη πρέπει να βρεθεί λύση" είχε αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την προσέλευσή τους στην αίθουσα που διεξάγεται η η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, αλλά με τα βλέμματα όσον αφορά την χώρα μας να πέφτουν κυρίως στην 7μερή συνεδρίαση για την Ελλάδα που διεξάγεται στο περιθώριο της συνόδου.

Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου πραγματοποιήθηκε πάντως κατ' ιδίαν συνάντηση Μέρκελ και Ολαντ στον χώρο του Συμβουλίου, προκειμένου να συντονιστούν για το ζήτημα της Ουκρανίας αλλά και της Ελλάδας. Η συνάντηση μάλιστα αυτή προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του προέδρου της Ευρωβουλής Μ. Σουλτς, ο οποίος ήθελε να συμμετάσχει και ο ίδιος!

Στη δήλωσή του προηγουμένως στους δημοσιογράφους, φθάνοντας στην έδρα της ΕΕ, ο Γάλλος Πρόεδρος έτεινε χείρα βοηθείας στην Ελλάδα:

«Αυτό που θα υπενθυμίσουμε είναι ο σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να τις υλοποιήσει αλλά έχει ληφθεί μια απόφαση και θα πρέπει να υλοποιηθεί η συμφωνία του Φεβρουαρίου. Η Ευρώπη θα ��ρέπει να διαθέσει τα οικονομικά μέσα προς την Ελλάδα. Οι Έλληνες έχουν εκλέξει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση αλλά υπάρχουν και δεσμεύσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες».

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ διαμήνυσε ότι ούτε απόψε στο πλαίσιο της 7μερούς, ούτε τη Δευτέρα στο δείπνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο πρόκειται να υπάρξει "πολιτική λύση" για την Ελλάδα.

Τσίπρας: Η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες

«H EE χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα σέβονται τόσο τη Δημοκρατία, όσο και τις Συνθήκες. Ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να οδηγηθούμε προς την ανάπτυξη» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Προειδοποιήσεις και παραινέσεις προς την Ελλάδα από τους ξένους ηγέτες

Για το ζήτημα της Ελλάδας ξένοι ηγέτες δήλωσαν προσερχόμενοι στη σύνοδο κορυφής, απευθύνοντας ουσιαστικά προειδοποιήσεις προς τη χώρα μας οι περισσότεροι από αυτούς και παραινέσεις να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου:

Μάρτιν Σουλτς (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): «Θέλω να πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έρθει σε έναν λογικό συμβιβασμό. Οι Έλληνες θέλουν βοήθεια αλλά πρέπει να μας αφήσουν να τους βοηθήσουμε».

Ντέιβιντ Κάμερον (π��ωθυπουργός Μ. Βρετανίας): «Όταν ήρθα εδώ ως πρωθυπουργός πριν 5 χρόνια, με την Ελλάδα ήμασταν στην ίδια βάρκα, είχαμε σχεδόν το ίδιο έλλειμμα. Είμαστε σε άλλη θέση σήμερα γιατί πήραμε δύσκολες μακροπρόθεσμες αποφάσεις».

Μαριάνο Ραχόι (πρωθυπουργός Ισπανίας): «Η Ευρώπη θα είναι αλληλέγγυα όπως πάντα, όμως πρέπει να τηρούνται οι δεσμεύσεις».

Αλεξάντερ Ταμπ (πρωθυπουργός Φινλανδίας): «Βασικό είναι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έγιναν στην ευρωομάδα».

Μαρκ Ρούτε (πρωθυπουργός Ολλανδίας): «Η Ελλάδα πρέπει τώρα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της στις 20 Φεβρουαρίου».

Τάα Βιροϊβας (πρωθυπουργός Εσθονίας): «Το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

Δηλώσεις έκανε π��οσερχόμενος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ.

Συνεχής ενημέρωση από το star.gr...

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελευταία Νέα
23:58 Ερντογάν: «Γελιούνται όσοι βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά»
23:57 Κυριάκος Βελόπουλος: Θανατική ποινή ή ευνουχισμός για τους παιδεραστές
23:38 Kate Middleton: Έδωσε το τρόπαιο στον Τζόκοβιτς!
23:29 Πανελλαδικές 2019: Αυξομειώσεις στις βάσεις- Μεγάλη πτώση στο 2ο πεδίο
23:15 Γαλλία: Απομακρύνθηκαν 2.500 κατασκηνωτές εξαιτίας πυρκαγιάς
23:01 Ντορέττα Παπαδημητρίου: Δείτε την να κάνει pilates!
22:43 ΗΠΑ: 17χρονη έβγαλε ψεύτικο όπλο κι έπεσε νεκρή από πυρά αστυνομικού
22:14 Θεϊκή απάντηση Τσακαλώτου για την υποψηφιότητα του ως επικεφαλής του ΔΝΤ!
22:06 Σε διάταξη μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των προγραμματικών Μητσοτάκη στη Βουλή
21:53 Έρχονται κίνητρα για την οικοδομή!
21:47 Θεσσαλονίκη: 4χρονη παρασύρθηκε από ηλεκτρικό πατίνι
21:46 Μέρκελ: Λαχανιασμένη και.. κατακόκκινη στο Παρίσι
21:45 Άση Μπήλιου: Οι προβλέψεις της για την έκλειψη Σελήνης του Ιουλίου!
21:34 Παραπαίει η ΔΕΗ: Ένας τεχνίτης για 3.500 παροχές!
21:20 Λασκαράκη-Σουλτάτος: Η τρυφερή φωτογραφία τους από το Παρίσι!
15:12 The body! Η Κατερίνα Στικούδη χωρίς ρετούς στην παραλία με το μπικίνι της
12:07 Μωσαϊκό: Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για τον κορμό σοκολάτας
08:07 Τέλος οι δηλώσεις γάμου, διαζυγίου και θανάτου στην εφορία
15:46 Σίσσυ Χρηστίδου: Αυτό είναι το υπέροχο σπίτι της στη Νέα Πεντέλη!
14:52 Βαρύ πένθος για τη Βάνα Μπάρμπα – Πέθανε η αδελφή της
20:47 William-Kate Middleton: Σπάνια κοινή εμφάνιση χωρίς τα παιδιά τους!
09:18 Πατροκτόνος Ζακύνθου: Ένοχος με ελαφρυντικά- Ελεύθερος μέχρι το Εφετείο
14:44 «Μάχη» για τις τριετίες και τις αυξήσεις στους μισθούς
21:50 Χανιά: Εξελίξεις στη δολοφονία της βιολόγου-Μαρτυρικό ήταν το τέλος της
11:57 Ο Αντίνοος Αλμπάνης κάνει χημειοθεραπείες και στέλνει το δικό του μήνυμα
15:38 Χρυσά κοσμήματα: Για πιο classy εμφανίσεις δώσε στιλ στο ντύσιμό σου!
21:47 Μπαλατσινού-Κικίλιας: Ερωτευμένοι στην πρώτη σειρά του «Σινεμά»!
15:26 Δείτε τη γλυκιά κόρη του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε
14:26 Βίκυ Χαντζή: «Η πρώτη μου εγκυμοσύνη με έφερε στην εντατική!»
20:00 Ξεκινάει η σειρά «La casa de papel» - Δείτε τι έγινε στην επίσημη πρεμιέρα
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top