Γιούνκερ: «Η Ευρώπη πρέπει να κάνει ότι χρειάζεται για την Ελλάδα»

«Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα δε θα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ»

​Μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα στέλνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, καλώντας την Αθήνα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για τις οποίες είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe1, ο κ. Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη να βγει η Ελλάδα από το τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί, διευκρίνισε όμως με νόημα ότι η Ευρώπη δεν απειλείται από ένα «σεισμό» που θα προκληθεί ενδεχομένως από την Ελλάδα, καθώς, όπως εί��ε, έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αν προκύψει μια νέα κρίση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε αναφορά και στην ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα δηλώνοντας:

«Αγαπάω πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες και κυρίως αυτούς που υποφέρουν από τις συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής. Επομένως θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα και να συμβάλουμε, ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται».

Όσον αφορά σε ένα ενδεχόμενο Grexit και κατά πόσο είναι σίγουρος ότι δεν θα γίνει αυτό, ο κ. Γιούνκερ είπε:

«Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να βγει από την Ευρωζώνη, αλλά πρόκειται για έναν διάλογο, ελπίζω έντιμο, ανάμεσα στην αλληλε��γύη των μεν και τη σταθερότητα των δε. Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια ξεκίνησε πολλές μεταρρυθμίσεις, πέτυχε πολλές δημοσιονομικές οικονομίες, πέτυχε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι οι Έλληνες είναι λαός τεμπέληδων».

Τέλος αναφερόμενος στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι πρόκειται για ένα «νομικό πρόβλημα, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, που δεν αφορά την Ευρώπη. Θεωρώ όμως ότι αυτό το θέμα γύρω από το οποίο δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα η νέα ελληνική κυβέρνηση, αποσπά την προσοχή όλων, από αυτό που είναι αναγκαίο για την Ελλάδα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top